Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bu kütüphanede kitaplar 2114 yılına kadar okunmayacak

İskoçyalı sanatçı Katie Paterson hâlâ hayatta olan 100 yazarın, yaşadıkları süre içinde yayımlanmayacak olan kitaplarını topluyor. Geleceğin Kütüphanesi (The Future Library) olarak isimlendirilen kütüphanede Margaret Atwood, David Mitchell Sjón ve Elif Şafak gibi yazarların kitaplarına ev sahipliği yapılıyor.

Norveç’in başkenti Oslo’ya 1 saat uzaklıkta, ormanların arasında bulunan kütüphanenin çevresinde binlerce ladin ağacı bulunuyor. Bu ağaçlar, önümüzdeki 96 yıl boyunca büyüyecek. 2114 yılında kesilmesi planlanan ağaçlardan yapılacak olan kâğıtlarla İskoçyalı sanatçı Katie Paterson’un koleksiyonundan, 21. yüzyılın en ünlü yazarlarının o zamana kadar hiç yayımlanmamış kitapları basılacak.

Ağaçların büyüdüğü her yıl için bir kitap seçilecek. Geleceğin Kütüphanesi’nin mütevelli heyeti tarafından seçilecek kitaplar, bugünün edebiyat bekçileri tarafından geleceğin okurlarına hediye edilecek.

Elif Şafak: “Geleceğin Kütüphanesi için yazmak seküler bir inanma biçimi”

Geleceğin Kütüphanesi Türkiyeli yazar Elif Şafak’ın da henüz yayımlanmamış bir kitabına ev sahipliği yapıyor. Şafak’ın kitabı, kütüphanenin dördüncü kitabı. Şafak, Geleceğin Kütüphanesi için bir roman yazmayı; insanların artık delirdiği, tahammül sınırlarının azaldığı bir dünyada “seküler bir inanma biçimi” olarak tanımladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.