Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basın toplantısında Trump’la tartışan CNN muhabiri Jim Acosta’nın Beyaz Saray’a girişi engellendi

CNN’in haberine göre Beyaz Saray, çarşamba günü CNN muhabiri Jim Acosta’nın ‘basın geçişi’ni ‘bir sonraki duyuruya’ kadar askıya aldığını açıkladı.

Açıklama, CNN’in Beyaz Saray baş muhabiri Jim Acosta’nın 6 Kasım’daki ara seçim sonrası yapılan basın toplantısında Başkan Donald Trump ve müttefiklerine art arda sorduğu sorularla Trump’ın öfkesini üstüne çektikten saatler sonra yapıldı. Trump, Acosta’ya hakaret etmiş ve kendisine ‘korkunç bir insan’ olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Sanders yaptığı açıklamada, Acosta’nın Beyaz Saray’a girebilmesini sağlayan akreditasyonunun iptal edilebileceğini de söyledi.

CNN: “Acosta tam desteğimize sahiptir”

CNN yönetimi ise, tecrübeli muhabirleri Acosta’nın arkasında olduklarını açıkladı. CNN’in yayınladığı bildiride şöyle denildi: “Bugünkü toplantıda sorduğu zorlayıcı sorulara misilleme olarak muhabirimizin akreditasyonu iptal edildi. Basın Sekreteri Sarah Sanders yaptığı açıklamada yalan söyledi. Yasadışı suçlamalarda bulundu ve yaşanmamış bir olayı yaşanmış gibi gösterdi. Bu eşi görülmemiş karar, demokrasimiz için bir tehdit; ülkemiz bundan daha iyisini hak ediyor. Jim Acosta tam desteğimize sahiptir.”

Acosta sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Beyaz Saray’a girişim reddedildi. Gizli Servis bana 20.00’deki çıkışım sebebiyle Beyaz Saray’a giremeyeceğimi söyledi” diye yazdı. Acosta, Gizli Servis memurunun akreditasyonunu aldığı anların kaydını da  yayınladı. Kayıtta memur “Bana sadece bunu yapmam söylendi” derken, Acosta “şimdi Gizli Servis’e akreditasyonumu veriyorum” diyor.

Düzenli olarak Beyaz Saray’la ilgili haber yapan gazetecilere giriş çıkışlarını kolaylaştırmak için ‘akreditasyon’ veriliyor. Acosta’nın çalışmalarına devam edebilmesi için başka bir çeşit giriş izni verilip verilmeyeceği halen belli olmasa da çarşamba günü Beyaz Saray’a girişine izin verilmedi.

Rakip muhabirden de destek geldi

The New York Times’ın Beyaz Saray baş muhabiri Peter Baker yaptığı sosyal medya paylaşımında şöyle dedi: “Bu olay, 1996 yılında Beyaz Saray’la ilgili haber yapmaya başladığımdan beri hiç görmediğim bir şey. Diğer başkanlar zorlu sorulardan korkmuyorlardı.”

Basın kurumlarını desteklemeyi amaçlayan Beyaz Saray Muhabirleri Derneği (WHCA), Acosta’nın girişinin reddedilmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, olayı ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirdi.

Acosta, hayli zorlu sorularıyla Trump’a en çok yüklenen muhabirlerden biri olmuş ve akabinde Acosta’yı destekleyenler olduğu gibi eleştirenler de olmuştu. Çarşamba günkü basın toplantısı sırasında sosyal medyada birçok kişi Acosta’yı, Trump’ı sözlerinden ve davranışlarından sorumlu tutmaya çalıştığı için tebrik etti. Ancak başkaları muhabiri soruları yüzünden kınadı. Hatta kimileri Acosta’nın basın kartının iptal edilmesi gerektiğini bile ifade etti. Trump destekçisi medya organları da Acosta’nın mikrofonu elinden almaya çalışan Beyaz Saray görevlisine kötü davrandığını iddia eden bir hikaye yayınladı. Beyaz Saray Basın Sekreteri Sanders da yaptığı açıklamada bu iddiayı şöyle gündeme getirdi:

“Başkan Trump özgür basına inanıyor ve kendisine ve kabinesine yönelik zorlu soruları hem bekliyor hem de hoşnutlukla karşılıyor. Fakat bir muhabirin sadece görevini yapmaya çalışan genç bir kadın stajyere dokunmasını kesinlikle kabul edemeyiz. Bu tarz bir davranış kesinlikle kabul edilemez.”

CNN yapımcısı Allie Malloy ise, Sanders’a sosyal medya üzerinden şu yanıtı verdi: “Bu iddia kesinlikle yalan. Kadın, Jim’in kolunu tekrar tekrar tuttu. Acosta ona asla dokunmadı. Aslına bakarsanız bir noktada kadın kolunu çekiştirirken Acosta kibarca ‘Affedersiniz hanımefendi’ dedi.”

Acosta da yaptığı paylaşımda Sanders’ın iddiasının yalan olduğunu açıkladı.

Olaylı basın toplantısı

Seçimin ardından yapılan basın toplantısında Trump, muhabirleri soru sordukları için azarladı ve gazetecilere ‘kaba’ olduklarını söyledi. Ayrıca politik oylamalar hakkında dayanağı olmayan iddialarda bulundu ve “Medyanın böyle düşmanca davranması, çok üzücü” dedi.

Fakat Trump’ın en ateşli atışması Acosta ile arasında yaşandı. Hemen ardından CNN’den şu acıkama geldi: “Başkan’ın basına yönelik devam eden saldırıları çok ileri gitti. Bu saldırılar sadece tehlikeli değil ayrıca Amerikan kültürünü yansıtmayan davranışlar. Başkan Trump, açıkça basın özgürlüğüne saygı duymadığını belirtiyor fakat basın özgürlüğünü korumak için ettiği bir yemin ve bununla ilgili yükümlülükleri var. Özgür bir basın demokrasi için hayati önem taşıyor ve biz Jim Acosta ve diğer bütün gazetecilerin her zaman arkasındayız.”

Basın konferansı CNN televizyonunda ve diğer bütün kablolu haber kanallarında canlı yayınlandı. Medya eleştirmenleri ve Demokratlar, Trump’ın muhabirlere “Oturun!” diyerek emir veren bir tonda konuşmasının ve hakaret etmesinin Demokratların ara seçimlerdeki zaferine karşı dikkat dağıtmaya yönelik stratejisinin bir parçası olabileceğini iddia etti.

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.