Yunanistan hükümeti ile Ortadoks Kilisesi, rahiplerin ve piskoposların devlet memuru statüsünden çıkarılması konusunda anlaştı. BBC’nin haberine göre, devletin aylık ödeme planından çıkartılan 10 bin kilise çalışanının maaşları Ortodoks Kilisesi’ne bağlı bir fona aktarılan ödenekten karşılanacak.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu İeronimos arasında salı günü Atina’da gerçekleştirilen görüşmede, devletin din adamlarının maaşlarını ödemeye devam etmesi konusunda mutabakata varılırken, ancak din görevlilerinin artık devlet memuru olarak kalmayacağı açıklandı.
Yıllık 200 milyon euro
Yunanistan, yıllarca süren uluslararası kurtarma paketlerinden sonra kamu sektörünü yeniden ölçeklendirmeye çalışıyor. 2015 yılında işgücünün yüzde 18’i devlet tarafından istihdam ediliyordu.
Din adamlarına devlet tarafından açılan fonun yıllık 200 milyon euro olacağı ve bu rakamın kilisede çalışanların sayılarının artması ve azalması durumunda değişmeyeceği belirtildi.
Başbakan Çipras ve Başpiskopos İeronimos, “laik” Yunanistan’a doğru önemli bir adım attı.
Bazı rahipler ve politikacılar anlaşmayı eleştiriyor
Bu anlaşmaya göre Kilise, devleti “din nötr” hale getirmek için hükümet tarafından atılan adımlara karşı çıkmayacak ve devlet tarafından devralınan mülk için herhangi bir iddiada bulunmayacak.
Bazı rahipler ve politikacılar ise, Başbakan Aleksis Çipras ve Başpiskopos İeronimos arasındaki anlaşmayı eleştiriyor. Devlet ve kilise arasındaki mülkiyet anlaşmazlığı 1952’ye kadar uzanıyor. Anlaşmaya göre hem Kilise hem de devlet arasında ortak olan alanları yönetmek ve geliştirmek için ortak bir fon kurulacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yunanistan’ın laik bir ülke olması için atılmış bir adım
Ortodoks Kilisesi, Yunanistan’daki günlük yaşamda önemli bir rol oynuyor. Kiliseyi devletin çeşitli mekanizmalarında tutmasına rağmen bu anlaşma, Yunanistan’ın laik bir ülke haline gelmesi için çok önemli bir adım. Yunan okullarındaki öğrenciler hâlâ dua ile güne başlıyor ve 12 yıllık zorunlu eğitim boyunca da din eğitimi almaya devam ediyorlar. Yunan mahkemelerinde yargıçların makamlarının üzerinde asılı duran dini bir simge var. Öte yandan, teorik olarak yasadışı olmasına rağmen, bazı kamu hizmetlerinde vatandaşlardan din hanesi bulunan formları doldurmaları istenebiliyor.