Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Kaliforniya saldırganının davranış bozukluğu olduğu tespit edilmesine rağmen silah sahibi olmasını tartışıyor

Kaliforniya’daki bar katliamıyla sarsılan ABD, dört yıl önce çıkarılan ve davranış bozukluğu gösteren şiddete eğilimli kişilerin silah ruhsatlarının askıya alınmasını öngören yasanın uygulanmasındaki aksaklıkları tartışıyor.

Çarşamba günü Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde, öğrencilerin de bulunduğu Borderline isimli barda açılan ateş sonucu 12 kişi hayatını kaybetmişti. Yetkililer saldırıyı gerçekleştiren kişinin 28 yaşındaki eski ABD deniz piyadesi Ian Long olduğunu doğruladı. Ventura ilçesi şerifi Geoff Dean’in ifadesine göre barda ölü bulunan Long’un olayda kullandığı silahla intihar ettiği düşünülüyor. Saldırısı sırasında barda bulunanların arasında şerif yardımcısı Ron Helus’un yaralanan 16 kişiden biri olduğu açıklandı.

Ruh sağlığı uzmanları Long hakkında detaylı incelemeye gerek görmemiş

Şerif Dean’in ifadesine göre, geçen nisan ayında polis memurları Long’un evine çağrıldı. Memurlar Long’un davranışlarını ‘biraz hiddetli ve irrasyonel’ buldu. Bunun üzerine memurlar ruh sağlığı uzmanlarını aradı. Long’un evine gelen ruh sağlığı uzmanları eski deniz piyadesinin ruh halinin daha detaylı inceleme gerektirmediğine karar verdi. Los Angeles Times’ın haberine göre Long, komşuları arasında sürekli bir şeyleri kırması ve annesiyle yaşadığı evin duvarında açtığı delikler yüzünden tanınıyordu.

13 kişinin öldüğü Borderline’ın internet sitesine göre barda her çarşamba ‘üniversite gecesi’ düzenleniyordu. Barın yaklaşık 32 kilometre uzağındaki Pepperdine Üniversitesi, saldırı gecesi ‘birçok’ öğrencinin barda bulunduğunu açıkladı. Edinilen bilgiye göre etkinlik, 21.00’dan 02.00’a kadar sürüyor ve yasal olarak içki içebilme yaşının 21 olduğu Kaliforniya’da bara içki içmemek koşuluyla 18 yaşının üstündeki kimseler de katılabiliyordu.

Saldırgan Ian Long’un Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nin eski bir öğrencisi olduğu öğrenildi. Rektör Dianne Harrison, “Saldırganın en son 2016 yılında üniversiteye katılım göstermiş eski bir üniversite öğrencisi olduğunu öğrendik” dedi. Harrison bunun dışında saldırganla ilgili bilgi vermeyi reddetti.

2008’den 2013’e kadar ABD Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan Long’un kullandığı silahın ruhsatlı bir 45 kalibre Glock tabanca olduğu belirtildi.  Fakat Long’un Borderline isimli barı neden seçtiği ve saldırısının motivasyonu hâlâ belirsizliğini koruyor.

Kurbanlardan bazıları Las Vegas katliamından da kurtulmuştu

Geçen yıl Las Vegas’taki bir müzik festivalinde yaşanan, 59 kişinin hayatını kaybettiği ve 851 kişinin yaralandığı silahlı saldırıdan kurtulan 3 kişinin de olay gecesi Borderline’da olduğu ve bu saldırıyı da atlattığı belirlendi. 22 yaşındaki deniz piyadesi Brendan Kelly iki saldırıdan da yara almadan kurtuldu fakat son olayda iki arkadaşı hayatını kaybetti.

Los Angeles Times’a açıklama yapan 23 yaşındaki Chandler Gunn, Las Vegas saldırısından kurtulan bir arkadaşının da barda çalıştığını söyledi. Gunn, ismini vermek istemediği arkadaşının bardaki saldırıdan kurtulduğunu sözlerine ekledi.

Molly Maeur ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Bunu tekrar söylediğime inanamıyorum. Hayattayım, evde ve güvendeyim” dedi.

Saldırı engellenebilir miydi?

Dört yıl önce yaşanan Isla Vista katliamından sonra hükümet, mahkemelerin ‘risk altındaki’ kişilerin silah sahibi olabilme haklarını geçici olarak askıya alabilmesine izin veren bir yasa çıkarmıştı. Uzmanlar, çarşamba günü gerçekleştirilen Thousand Oaks saldırısı ile Isla Vista saldırısı arasında paralellikler kurmanın mümkün olduğunu söylüyor. Fakat Isla Vista saldırısının ertesinde çıkarılan “silah şiddetini kısıtlama yasası”nın nadiren kullanıldığı, yasanın çıkarılma sebebinin önceki saldırıyı engelleyemeyen mevcut yasaların yarattığı boşluğu kapatmak olduğu belirtiliyor.

Isla Vista saldırısının faili Elliot Rodger’ın ailesini harekete geçiren ve yetkilileri çağırmasına sebep olan rahatsız edici davranışlarına rağmen silah sahibi olması engellenememişti. İki vakada da yetkililer saldırganla saldırıya geçmeden önce iletişim kurmuş, fakat daha ileri bir inceleme gerektirecek kadar sıkıntıları olmadığına kanaat getirmiş.

Akıl sağlığı ve şiddet konusunda ülkenin en önde gelen araştırmacılarından biri olan Duke Üniversitesi’nden Jeff Swanson “Silah şiddetini kısıtlama yasasının ana fikri, birinin riskli davranışları varsa harekete geçmek için o kişinin tehlikeli hale gelmesini ya da birini tehdit etmesini beklemek zorunda kalmamanızdır. Bu fikir, akıntıya karşı kürek çekmektir” dedi.

Çıkarılmış olan yasanın saldırıyı engelleyip engelleyemeyeceğiyle ilgili kesin yargıda bulunmak için daha detaylı bir inceleme yapılması gerekiyor. Ancak Silah Şiddetini Durdurma Komisyonu Direktörü Christian Heyne, Thousand Oaks saldırısının, yasanın uygulanması için doğru bir vaka olduğunu düşünüyor. Heyne, polis ve sağlık görevlilerinin yasayla ilgili gerçek anlamda bilgilendirilmiş olmamasının da sorunun bir parçası olduğunu söylüyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.