Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Fransızlara saldırmaya devam ediyor: “ABD yardımınıza gelmeden önce Paris’te Almanca öğreniyordunuz”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Avrupa ordusu kurulması” önerisine öfkelenen ABD Başkanı Donald Trump, dozunu artırarak polemiğe devam ediyor. 13 Kasım 2018’de attığı tweetlerde Macron’u hedef alan Trump, Fransızları kızdıracak cümleler paylaştı.

Trump ve Avrupalı müttefikleri arasındaki gerginlik artarak devam ediyor. En son Paris’teki 1. Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yılı anma törenlerinde “yağmur” bahanesiyle Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Şansölyesi Merkel’e eşlik etmeyerek tepki çeken Trump, 13 Kasım 2018’de attığı tweetlerle doğrudan Macron’u hedef aldı.

“ABD yardımınıza gelmeden önce Paris’te Almanca öğreniyordunuz”

Trump ilk tweetinde, tüm Fransızları öfkelendirecek Nazi işgali göndermesinde bulundu:

“Emmanuel Macron ABD, Çin ve Rusya’ya karşı Avrupa’yı koruyacak kendi ordusunu kurmayı teklif ediyor. Ancak 1 ve 2. Dünya Savaşları’ndaki asıl düşmanı Almanya’ydı -Bu durum Fransa’da neye sebep oldu? Fransızlar, ABD gelmeden önce Paris’te Almanca öğrenmeye başlamışlardı. İster NATO’ya ödeme yap ya da yapma!”

Amerikan şarapları da Fransız şarabı kadar harika”

Devamında Fransa ve ABD arasında belki de yeni bir “ticaret savaşı” başlatacak değerlendirmelerde bulunan ABD Başkanı, iki ülkenin şaraplarını kıyasladı:

“Ticaret konusunda, evet, Fransa’nın harika şarabı var ama ABD’nin de öyle. Sorun, ABD Fransız şaraplarının satışını kolaylaştırıp hafif vergi alırken; Fransa’nın ABD şaraplarını Fransa’da satmayı çok zorlaştırması ve fazla vergi yüklemesi. Adil değil, değişmeli!”

Fransa’yı yeniden büyük yap!

Trump, Macron’un önerisini ülkesindeki düşük halk onayı anket sonuçlarına ve ekonomik sıkıntılara bağladı:

“Sorun şu ki Emmanuel, Fransa’da yüzde 26’lık halk onayının ve neredeyse yüzde 10’luk işsizlik oranının acısını çekiyor. Bu yüzden de konuyu değiştirmeye çalışıyor. Bu arada, Fransa’dan daha milliyetçi bir başka ülke yok, gururlu bir halk ve bunda da çok haklılar!……..”

Ardından kendisine 2016 seçimlerini kazandıran sloganını uyarlayarak Macron’a hatırlatma ve tavsiyede bulundu:

“……FRANSA’YI YENİDEN BÜYÜK YAP!”

“Macron ve Trump arasındaki bağ devam ediyor”

Trump, 10 Kasım’da Macron ve Merkel’e anma töreninde eşlik etmemiş ve ABD’deki muhalifleriyle Batılı müttefikleri tarafından çok eleştirilmişti. ABD Başkanı, sonuncu tweetinde ilk günkü törene hava muhalefeti ve Gizli Servis yüzünden katılamadığını ancak ertesi gün Amerikan Mezarlığı’nda yaptığı konuşmanın “Yalan Haber” medyası tarafından yansıtılmadığını söyledi.

“Bu arada, neredeyse sıfır görüş mesafesine rağmen Fransa’daki ilk mezarlığa helikopter uçamıyordu, arabayla gitmeyi önerdim. Gizli Servis HAYIR dedi, havaalanından çok uzaktaydı ve tüm Paris yollarının kapanmasına sebep olabilirdi. Ertesi gün sağanağa rağmen Amerikan Mezarlığı’nda konuştum! Yalan Haberciler bundan bahsetmedi!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1062336793998180352

Trump’un tüm bu sözleri Fransa’da sessizlikle karşılandı. Büyük haber kuruluşları tweetlerden akşam saatlerinde bahsetmeye başladı. Le Figaro gazetesi, kendisine konuşan bir Elysée Sarayı yetkilisinin sözlerini aktardı: “Emmanuel Macron ve Donald Trump arasındaki ilişki her zaman kolay değil fakat yine de devam etmekte. İki cumhurbaşkanı arasında bir bağ var. Tweetlerin ötesinde önemli olan şey ikisinin haftalardır pek çok kez konuşmaları ve dünyayı ilgilendiren konuları tartışmaları. Tweetler Amerikalılar için atıldı, yoksa İngilizce yazılmış olmazlardı. Kendi yurttaşlarına yönelen bu içerikleri yorumlamak zorunda değiliz.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.