Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kartallı Mağarası’nda defineci talanı. Jeoloji Mühendisi Nalan Masdaklıoğlu:” Bir canlıya zarar vermekle bir kültürel mirası tahrip etmek arasında hiçbir fark yok”

Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunan ve Bağırcak Mağarası olarak da bilinen Kartallı Mağarası’nın uzun zamandır defineciler tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı.

Roma ve Bizans dönemlerinden kaldığı düşünülen Kartallı Mağarası’nın farklı duvarlarında, milyonlarca yıl içinde sarkıt, dikit ve duvar damla taşları gelişti. Yıllar içinde siyahlaşan damla taşları, mağara etrafında bulunan ibadethane kalıntıları ve mağaranın girişinde bulunan kartal heykeli, kaçak kazılar nedeniyle büyük ölçüde tahribata uğradı.
Türkiye Mağaracılık Federasyonu konuyla ilgili, ”Ülkemiz mağaracıları ve doğa severleri olarak kültür miraslarımızdan biri olan Kartallı Mağarası’ndaki tahribatın bir an önce durdurulmasını istiyoruz. Böylece doğal hem arkeolojik değerlere sahip olan mağara hem gelecek nesillere aktarılabilecek hem de içinde yaşayan canlılar zarar görmemiş olacak” açıklamasında bulundu.
Konuyla ilgili Jeoloji Mühendisi Nalan Masdaklıoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik:

Kaynak: tumaf.org

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.