Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Neo-nazilerin merkez üssü haline gelen küçük Alman kasabası Ostritz’de protesto sesleri yükseliyor

Almanya’nın küçük kasabası Ostritz, son dönemlerde Neo-nazilerin merkez üssü haline geldi. Hitler’in doğum gününde Nazizm döneminin milis gücü SS’e ithafen “Kalkan ve Kılıç Festivali” (Schild und Schwert -SS) düzenleyen Nazi destekçilerinden rahatsız olan kasaba sakinleri ise Neo-nazilere karşı örgütleniyor.

Polonya sınırı yakınlarındaki 2400 nüfuslu Ostritz kasabası, son dönemde Neo-nazilerin uğrak yeri haline geldi. Hitler’in doğum günü olan 20 Nisan’da düzenlenen SS festivali ise kasaba sakinleri için bardağı taşıran son damla oldu. Yaklaşık 3 bin kişi, geçtiğimiz günlerde Neo-nazilere karşı bir protesto eylemi gerçekleştirdi. BBC’de yer alan habere göre eyleme katılanlar, “kasabalarının aşırı sağcılar için bir sığınak haline gelmesine engel olacaklarını” söylüyor.

Doğuda yükselen sağ dalga

Geçmişte Doğu Almanya’nın, şimdilerde ise Saksonya eyaletinin bir parçası olan Ostritz, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana birçok sorunla karşı karşıya. Birçok kasaba sakini, fabrikaların kapatılmasından sonra ülkenin batısına göç etmek zorunda kaldı. Kalanların birçoğu ise geçim kaynaklarını kaybetti.

Ostritz’deki seçmenlerin yüzde 30’dan fazlası, 2017 federal seçimlerinde aşırı sağ ve popülist “Almanya için Alternatif” (AfD) partisine oy verdi. Ayrıca Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD), 2004 ve 2009 yıllarında Ostritz’in de bir parçası olduğu Saksonya eyalet parlamentosuna seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.