Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Artan yasadışı madencilik Amazon ormanlarını mahvediyor

Brezilya’da bu hafta bir grup çevre örgütü tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, altın fiyatlarının artmasıyla Amazon’da yasadışı altın madenciliği, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanındaki yerli topraklarını ve diğer korunan arazileri tehdit ediyor.

New York Times’in haberine göre, altı Amazon ülkesinden gelen verileri analiz eden araştırmacılar, 2.312 yasadışı maden sahası ve madencilerin bulunduğu 245 büyük ölçekli bölgeyi tespit etti. Bu alanda madencilerin gelişmiş alt yapıları kurdukları, yerli ormanları parçaladıkları, altınları araştırmak için cıva ile nehirleri kirlettikleri, elmas ve koltan çıkardıkları belirtildi.

Bu çalışmayı yayınlayan RAISG (Amazon Geo-Referenced Socio-Environmental Information Network) koordinatörlerinden Alicia Rolla, bu sorunun tarihteki herhangi bir zamandan daha kötü olduğunu belirtti ve “Sınırlara saygılı olmayan bir meselenin büyüklüğüne görünürlük vermek istedik” dedi.

Raporda, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Venezüela’da madencilik sitelerini haritalandıran, uydu görüntülerini tarayan sekiz bağımsız çevre grubundan, haber raporlarından ve araştırmalardan elde edilen veriler derlenmiştir. Raporda verilen haritada toksik atıkların bitkilere, hayvanlara ve insanlara nasıl bulaştığına da dikkat çekiliyor.

Araştırmacılar hükümetlerin uluslararası suç faaliyetleriyle mücadele etmek için birlikte çalışmanın gerektiğini savunuyorlar. Rolla “Brezilyalı yetkililer madencilerin peşine düştüklerinde, Venezüela’ya kaçarsa tersi olur. Bu yüzden hükümetler arası işbirliği olmalı” dedi.

“Bolsonaro’nun seçilmesi ciddi sorunları getirebilir”

Bununla birlikte Rolla, Brezilya devlet başkanı olarak sağcı Jair Bolsonaro’nun seçilmesinin ciddi sorunları getirebileceğini belirtti. Çünkü Bolsonaro, çevre yasalarını ihlal eden şirketlere uygulanan para cezalarını sona erdireceğini belirtmişti.

Rolla, Bolsonaro’nun Amazon’da daha fazla ticari faaliyete izin vermeyi tercih ettiğini belirterek, “Yapacağını söylediği her şeyi yaparsa, işler daha da kötüleşebilir. Bu projede bir yıldan uzun bir süre önce çalışmaya başladığımızda böyle bir trajedi hayal etmedik” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.