Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ai Weiwei, insan haklarını temsil eden yeni bir bayrak tasarladı

Dünyaca ünlü çağdaş sanatçı ve insan hakları aktivisti Ai Weiwei, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yıl dönümü sebebiyle, üzerinde dünyanın farklı yerlerinden insanların ayak izlerinin bulunduğu bir bayrak tasarladı. Weiwei, bayrağı tasarlarken Myanmar’daki saldırılardan kaçarak Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan yalın ayaklı Rohingya mültecilerinden esinlendiğini söylüyor. 100 ayrı insanın ayak izini bir araya getiren tasarım, doğdukları ve büyüdükleri yerlerden ayrılmak zorunda bırakılmış insanları temsil ediyor.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın her yerinden yasal temsilcilerin bir araya gelerek 1948’te hazırladığı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, insan hakları tarihinde her bireyin sahip olduğu temel özgürlükleri belirleyen bir dönüm noktası olarak görülüyor. Beyannamenin 70. yıl dönümü sebebiyle yeni bir bayrak tasarlayan Ai Weiwei, The Guardian’a verdiği röportajda “dünyanın insan haklarını unuttuğunu, yeni tasarımının ise bu gerçeği herkese hatırlatmasını umduğunu” dile getiriyor.

Bayrak, insan haklarına dair bilinci ve farkındalığı artırmak amacıyla altı ay boyunca İngiltere genelindeki okullarda, hastanelerde, kütüphanelerde ve iş merkezlerinde dalgalanacak ve her insanın asgari düzeyde sahip olduğu güvenlik ve haysiyet hakkını görünür kılacak.

Ai Weiwei’in şair babası Ai Qing, politik fikirleri sebebiyle Çin toplumu için bir tehdit olarak görülüyordu. Bu yüzden Ai Weiwei, henüz beş yaşındayken ailesi ile birlikte ülkesi Çin’den ayrılmak zorunda kaldı. 40 yıllık sanat hayatına insan hakları ihlallerini temel alan birçok iş sığdıran Ai Weiwei, insan haklarına olan bu ilgisinin “bilinçli bir tercihten değil, kişisel deneyimlerinden kaynaklandığını” söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.