Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Şafak Sarı: “E-kitap’a getirilen vergiler dijital yayınları lüks tüketim haline getirebilir

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, elektronik kitap, gazete ve dergiler için yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanacak.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, e-kitapta yüzde 8, e-gazete ve e-dergide yüzde 1 olan KDV oranı, bu yayınlarda yüzde 18’e çıkarıldı.

Karar, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şafak Sarı, 2016- 2017 verilerine bakıldığında e-kitaplara olan ilginin az olduğunu hatta bazı araştırmalarda e-kitap satışlarında yüzde 35 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi. 

Son yapılan vergi artırımlarıyla, tüm dijital yayınların vergi oranıyla poşet içinde satılan müstehcen matbu yayınların vergi oranına sabitlenmesi gibi ilginç bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Sarı, bunun sonucunda matbu yayınlarda yaşanan krizin dijital yayınlarda da yaşanıp, e-kitap satışlarını lüks tüketim haline getirebileceğini söyledi.

Mehmet Şafak Sarı, devletin vergi politikasının genelde bir şeyin ciddi anlamda ticari değeri varsa o şeylerin vergi oranının yükseltilmesi yönünde olduğunu, fakat e-kitap ve dergilerde böyle bir durumun bulunmadığını çünkü dijital yayınlarda satışın çok düşük olduğunu kaydetti.

Mehmet Şafak Sarı ile yaptığımız görüşmeye buradan ulaşabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.