Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Illinois Katolik Kilisesi, cinsel istismarla suçlanan en az 500 rahibin ismini saklı tutuyor

ABD’de bir savcı, Illinois Katolik Kilisesi’nin, cinsel istismarla suçlanan en az 500 rahibin ismini elinde tuttuğunu açıkladı. İstismar kurbanlarının açıklamalarına rağmen soruşturma açılmadığı için kiliseyi suçlayan Başsavcı Lisa Madigan, hazırladığı raporda kilisenin kendini denetleyemediğini ve bu cinsel istismar krizini çözemeyeceğini söyledi.

Başsavcının hazırladığı rapora göre cinsel istismarla suçlanan 690 rahibin sadece 185’inin ismi kamuoyuna açıklandı. 

Illinois’yla ilgili hazırlanan rapor, savcıların Katolik Kilisesi’ni sorumlu tutmak için gösterdiği çabalardan yalnızca biri. Pensilvanya’da 300’den fazla rahibin 50 yıldır cinsel istismarda bulunduğuna dair jüri raporunun üzerine, ağustos ayından beri en az 16 savcı istismarlarla ilgili soruşturma başlattı.

Pensilvanya’yla ilgili çok ses getiren büyük jüri raporunun aksine, dokuz sayfalık Illinois raporunda suçlanan rahiplerin ismi yer almadı. Fakat rapor, kilisenin kabul ettiği cinsel istismar vakası sayısı ile, kiliseyi suçlayan istismar kurbanlarının sayısı arasındaki büyük farkı ortaya koydu. Kiliseye yöneltilen suçlamaların dörtte üçüyle ilgili soruşturma açılmamış yahut soruşturma açılsa bile piskoposluk tarafından doğrulanmamıştı.

Raporda, eğer tek bir istismar kurbanı varsa kilisenin bunu ciddiye almadığı anlaşıldı. Eğer suçlanan rahip ölmüşse veya başka bir yere atanmışsa da soruşturma açılmadığı ortaya çıktı. 

Illinois’daki altı bölge piskoposluğunun temsilcileri, soruşturmaya yardımcı olmak için Başsavcı Madigan ile görüştü ve istismar suçlamalarına ilişkin belgelere ulaşmalarını sağladı. Rapora göre, başsavcı araştırmaya başladıktan sonra Illinois’daki piskoposluklar cinsel istismarla suçlanan 45 din adamının daha ismini açıkladı. Bu isimler aslında yıllardır piskoposluklar tarafından biliniyordu. 

İstismara uğramış kişilerin avukatları, suçlanan rahiplerin isimlerinin ortaya çıkmasının diğer istismar kurbanlarına yalnız olmadıklarını gösterdiğini ve ortaya çıkmaları için cesaret verdiğini söylüyor. Daha önce Şikago’da bir rahip tarafından istismara uğradığını anlatan Bill Reidy, başsavcının raporunun istismara uğrayan kişilere yardımcı olacağını belirtti: “Bunların ortaya çıkması çok önemli, fakat çok zaman aldı. Hissediyorum, daha fazlası da ortaya çıkacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.