Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka, vatandaşlığa kabul edilenlere “el sıkışma” mecburiyeti getirdi

The New York Times’ın haberine göre; Danimarka Meclisi, vatandaşlığa geçiş töreninde “el sıkışma şartı”nı zorunlu hale getiren yasa tasarısını onayladı. 20 Aralık Perşembe günü kabul edilen yasanın, dini gerekçelerle karşı cinsiyetten insanlara dokunmaktan kaçınan Müslümanları hedef aldığı düşünülüyor.

Kararla ilgili konuşan popülist sağcı Danimarka Halk Partisi sözcüsü Martin Henriksen, “eğer el sıkışmanın bir gelenek olduğu Danimarka’ya geldiyseniz ve el sıkışmazsanız bu saygısızlık olur. Bu kadar basit ve anlaşılır bir davranışı beceremeyen birinin Danimarka vatandaşı olması için ortada hiçbir neden yoktur” dedi.

1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek yasanın “Müslümanların uzun süredir Danimarka’ya göç etmesinden kaynaklanan bir ihtiyaç olduğunu” dile getiren Henriksen, vatandaşlığa geçiş törenlerinde peçe giyen Müslüman kadınlar için de benzer bir kararın verilmesini umuyor.

Diğer yandan, bu tür törenleri yönetmekle yükümlü birçok belediye başkanı karara sert tepki gösterdi. Garip olarak nitelendirdikleri bu kararın uygulayıcıları olmaktan büyük üzüntü duyacaklarını dile getiren belediye başkanları, Danimarka Meclisini “sosyal bir geleneği yapay bir ulusal değere yükseltmeye çalışmakla” eleştiriyor.

Geçtiğimiz ağustos ayında Danimarka Meclisi kamusal alanda burka ve peçe yasağı düzenlemesini yürürlüğe sokmuş ve yine birçok kesimden tepki toplamıştı. Eldiven giyilmesini de kabul etmeyen bu “el sıkışma” kararı, Danimarka’nın göçmen karşıtı uygulamalarının sonuncusu niteliğinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.