Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya, ticari balina avcılığına devam edeceğini doğruladı

Tokyo hükümetinden geçen çarşamba günü yapılan açıklamada, Japonya’nın Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’ndan (IWC) ayrılacağı ve ticari balina avcılığına 30 yıl sonra yeniden devam edeceği bildirildi. Japonya, balina neslinin korunması için 1986’da ticari av yasağı koyan Komisyon’un 1951’den beri üyesiydi.

The Guardian’ın haberine göre, hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, Temmuz 2019’dan itibaren başlayacak ticari balina avcılığının Japon karasularıyla ve seçkin ekonomik bölgelerle sınırlı olacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta basında yer alan ve Japonya’nın 89 üyeli IWC’den çıkmak üzere olduğuna dair haberler Avustralya’nın tepkisine yol açtı. Çarşamba günü yapılan ortak açıklamada, Dışişleri Bakanı Marise Payne ve Çevre Bakanı Melissa Price, Japonya’nın komisyondan çekilme kararından dolayı “hayal kırıklığına uğradıklarını” söyledi.

“IWC, balinalara yönelik artan şiddetin üstesinden gelmeye çalışıyor”

Avustralyalı bakanlar, Komisyon’un balinaların korunmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, “IWC, balinaların korunmasından ve yönetiminden sorumlu olan küresel bir kuruluştur. IWC, küresel çapta balinalara yönelik artan tehditlerin üstesinden gelmek için uluslararası çabalara öncülük eder” dedi.

Greenpeace Japonya temsilciliği de, Tokyo’yu bu kararını gözden geçirmeye çağırdı. Japonya’nın eleştirilerin hedefi olacağını belirten Greenpeace, hem Japon kıyı sularında hem de açık deniz alanlarında aşırı avlanmanın birçok balina türünün neslinin tükenmesine neden olduğunu hatırlattı.

Eski Savunma Bakanı Itsunori Onodera ise, NHK’ya verdiği demeçte, “hükümetin geri çekilme kararını desteklediğini” söyledi. Onodera, “Geçmişte birkaç kez IWC toplantılarına katıldım. Son derece önyargılı görüşleri var. Artık, IWC’nin işlevsiz bir organizasyon haline geldiğini düşünüyorum” dedi.

Japonya’nın sahil kesiminde yaygın olarak balina avcılığı yapılıyor. Savaş sonrası yıllardan bu zamana kadar balina eti önemli bir protein kaynağı olduğu için tüketimi de hızlandı. Hükümet verilerine göre, Japonya’da 1960’larda yılda 200.000 ton balina eti tüketilirken son yıllarda bu sayı 5.000 tona kadar düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.