Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’daki bilim kongresinde, tüp bebek yönteminin binlerce yıllık bir Hint icadı olduğu iddia edildi

Hindistan’da geçen hafta sonu düzenlenen ve açılış konuşmasını Başbakan Narendra Modi’nin yaptığı Hint Bilim Kongresi’ndeki sunumlar tartışmalara yol açtı. Tüp bebek yönteminin Hint destanlarına dayandırılarak sahiplenilmeye çalışıldığı kongre bilim çevrelerince “sirk”e benzetildi.

Hint Bilim Kongresi’nin açılış konuşmasında Başbakan Modi, Hindistan’ın 2022’ye kadar üç kişiyi uzaya gönderme isteğinden bahsetti. Ancak en çok konuşulan ve tartışmalara sebep olan konular, eski Hint mitolojisini günümüz bilimine bağlamaya çalışan sunumlarda yaşandı. Hindu milliyetçisi katılımcılar eski çağlardaki dini metinleri bilimsel gelişmelerin kanıtı olarak göstermek için birbirleriyle yarıştı.

Andlap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Gollapalli Nageswara Rao, bir kadının 100 çocuğunun bulunduğu Sanskrit destanı Mahabharata’da bir masaldan bahsettiği bir sunum yaptı. Kök hücre teknolojisi ve in vitro fertilizasyon sayesinde bunun mümkün olduğunu öne süren Rao, “Bugün bile birçok insan kök hücrenin ne olduğunu anlamıyor. Ama biz, binlerce yıl önce bu teknolojiye sahiptik.”

“Mitolojiyi bilimle karıştırmayın”

Hint bilim dünyası ise yaşanan duruma tepkili. Pazar ve pazartesi günleri, yedi farklı bölgede protestolar düzenleyen bilim insanları,  “Mitolojiyi bilimle karıştırmayın” ve “Hindistan’ı komik duruma düşürmeyin” pankartları açtı.

Nobel Ödüllü bir biyolog olan Venki Ramakrishnan da, “Herhangi bir bilimsel toplantının, test edilebilir kanıtlara dayanmayan, sahte bilimsel saçmalıklara anılması tamamen çirkin” dedi. Bilim insanları, Hint Bilim Kongresi’ni “büyük bir sirk” diyerek eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.