Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Economist demokrasi endeksi: Türkiye’de demokrasi geriliyor

Dünyaca ünlü Economist dergisinin 2018 demokrasi endeksine göre, dünyada demokrasiye yönelik tehditler gittikçe görünür hale geldi. Arap Baharı’yla yeşeren demokrasi umutları suya düştü. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ölene kadar görevde kalmasına karar verildi. Otokratik eğilimleri bulunan popülist liderler Filipinler, Meksika ve Brezilya’da seçimleri kazandılar; Macaristan, Türkiye ve Polonya’da demokratik kurumları altüst ettiler.

Gelişmiş demokrasiler de tehdit altında

ABD gibi gelişmiş demokrasiler de bu trendden muaf değil. Siyasi kutuplaşma ABD’de öfkeye ve siyasi çıkmaza sebep oldu. Gallup’un yaptığı bir araştırmaya göre, ABD Kongresi’nin yetkisini kullanma biçiminden memnun olan ABD’lilerin oranı son 18 yılda yüzde 40’tan yüzde 12’ye düştü.

İskandinav ülkeleri yine üst sıralarda

Endeskte seçim süreçleri, çoğulculuk, siyasi katılım, hükümetin görevlerini yerine getirmesi, siyasi kültür ve toplumsal özgürlükler gibi ölçütler kullanıldı. Ülkeler, demokratik performanslarına göre 0 ile 10 arasında bir puanla gösteriliyor.

Listenin başında her zamanki gibi Kuzey Avrupa ülkeleri yer alırken son sıralarda ise Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkeler bulunuyor.

Türkiye en çok gerileyen ülkelerden

Türkiye son bir yıl içinde Venezüela, İtalya gibi ülkelerle birlikte en fazla gerileyen ülkelerden biri oldu. Geçen yıl 4,88 puanda olan Türkiye, bu yıl listede 4,37 puanla kendine yer buldu.

Otoriter, hibrit, kusurlu demokrasi ve tam demokrasi gibi sınıflandırmaların bulunduğu endekste Türkiye “hibrit” başlığı altında yer aldı. Türkiye eğer 0,37 puan daha düşerse “otoriter rejim” olarak adlandırılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.