Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malta açıklarında bekleyen sığınmacıların AB’ye geçişine izin verilecek

Malta ve İtalya tarafından reddedildikten sonra haftalardır Malta açıklarında bekleyen 49 sığınmacının kaderi belli oldu. Sekiz Avrupa Birliği ülkesiyle anlaşmaya varan Malta, sığınmacıların AB topraklarına geçmesine izin verecek.

Libya’dan yola çıkan ve insani yardım kuruluşlarının gemilerinde bekleyen 49 göçmenin yanı sıra, Malta topraklarındaki 249 sığınmacıyla ilgili de karara varıldı. Anlaşmaya göre 298 sığınmacının 78’ini Malta alacak. 176 sığınmacı diğer AB ülkelerine gönderilecek. 44 kişi ise Bangladeş’e geri yollanacak.

Malta Başbakanı Joseph Muscat, anlaşılan AB ülkelerinin Almanya, Fransa, Portekiz, İrlanda, Romanya, Lüksemburg, Hollanda ve İtalya olduğunu açıkladı.

Denizdeki sığınmacıların 32’si, 22 Aralık günü Libya kıyılarından Alman Sea Watch yardım örgütüne ait gemiyle alınmıştı. Diğer 17 kişi ise, başka bir Alman yardım kuruluşu Sea Eye’a ait gemide 29 Aralık’tan beri bekliyordu. Gemilerde yiyecek ve su tükenmeye başlamıştı.

Yaşananlarla ilgili geçen hafta sonu Papa Francis Avrupalı liderlere seslenerek, dayanışma göstermelerini ve sığınmacılara “güvenli bir liman” vermelerini istemişti.

Başbakan Muscat, sığınmacıların yerleştirilmesine mümkün olan en kısa sürede başlanacağını söyledi. Fakat aynı zamanda, kötü havadan korunmaları ve tedarikleri için sularına girmesine izin verdikleri gemileri limana yanaştırmama kararını da savundu.

“Malta çok küçük bir ülke” diyen Başbakan, sözlerine şöyle devam etti: “Sıkıntı yaşayanlara yardım etmek bizim doğamızda var. Fakat başbakan olarak ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını koruma görevimi bırakamam.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.