Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliği raporu: Okyanuslardaki ısı artışı bilim insanlarının tahmininin çok üstünde

Okyanuslar hızla ısınıyor ve bu ısınma bilim insanlarının tahminlerinin çok daha ötesinde. Yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliğini durdurmak için bir şey yapılmazsa durum daha da kötüye gidebilir.

Lijing Cheng, John Abraham, Zeke Hausfather ve Kevin E. Trenberth, perşembe günü Science dergisinde bir analiz yayınladılar. Veriler, okyanusların 1950’lerin sonlarından bu zamana kadar tutarlı değişiklikler yaşadığını ve 1960’lardan bu yana çok daha fazla ısındığını gösteriyor. Okyanuslar, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2014’te iklim değişikliğinin değerlendirildiği panelinden bu yana ortalama yüzde 40 daha hızlı ısınmış.

Okyanuslar son on yılda hızlı bir şekilde ısınıyor

Raporda, iklim değişikliğinin, insan faaliyetlerinden kaynaklanan ısı tutucu gaz konsantrasyonlarından dolayı gerçekleştiği belirtildi. Enerji dengesizliğinin yaklaşık yüzde 93’ü, artan okyanus ısı içeriği (OHC) olarak okyanusta birikiyor. Son gözlemlere dayalı tahminler, okyanuslarının son on yılda hızlı bir şekilde ısındığını gösteriyor.


Bu ısınma; yağış yoğunluğunun artmasına, deniz seviyesinin yükselmesine, mercan resiflerinin tahrip olmasına, okyanuslarda oksijen seviyelerinin düşmesine ve buz tabakalarındaki düşüşlere sebep oluyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2013’te yayımlanan Beşinci Değerleme Raporu’nda (AR5), okyanusa ait 700 metrelik okyanus için beş farklı zaman dilimi geçmiş küresel İSG dizisi yer aldı. Bu zaman serileri, veri işleme için farklı seçeneklere dayanıyor.


“2018 yılı okyanuslar için en sıcak yıl olacak

Araştırmanın yazarı olan Zeke Hausfather, 2017 ve 2016 yıllarının da en sıcak yıllar olduğunu belirtti ve “2018 Dünya’nın okyanusları için en sıcak yıl olacak” dedi. Bilim insanları, suyun sıcaklığını ve tuzluluğunu ölçen 3 binden fazla robotik yüzdürme ağı sistemiyle toplanan verileri kullandı. Araştırmacılar bu verileri diğer tarihi sıcaklık bilgileri ve çalışmaları ile birlikte verdi. Raporda, fosil yakıtların yanması gibi insan faaliyetlerinin yarattığı iklim değişikliği nedeniyle ısınmanın yaşandığını belirtiliyor.


Eğer iklim değişikliğini durdurmak için hiçbir şey yapılmazsa okyanusların üst kısmındaki ısının 2081-2100 itibariyle daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu ısının son 60 yıldaki toplam okyanus ısınmasından altı kat daha yüksek olacağını tahmin ediliyor. Bununla birlikte, insanlar Paris Anlaşması tarafından belirlenen hedeflere ulaşırlarsa ısınmasının 2081-2100 arasında yarıya inebileceğini belirtti.

İnsanlığın 10 yıldan fazla bir süredir küresel ısınmanın felaket seviyesinden kaçınmak için harekete geçtiğini belirtildi. Bu rapor, hükümetleri “toplumun her alanında hızlı, kapsamlı ve eşi benzeri olmayan değişiklikler” yapmaya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.