Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazze’de öğretmenler, BM yardım ajansının finansal krizi atlatmasına rağmen neden hâlâ güvencesiz çalıştırıldıklarını soruyor

The New Arab’da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’nın (UNRWA) geçen ay ABD kaynaklı fon açığının üstesinden geldiklerini açıklamasına rağmen, BM henüz Gazze’deki çalışanların maaşlarını ve pozisyonlarını yeniden düzenlemiş değil.

Gazze’de öğretmen olan Malak konuyla ilgili olarak “Kendileri krizin bittiğini söylediklerinden beri, UNRWA’yı bizim sözleşmelerimizi sürekli hale getirmekten alıkoyan nedir?” diye soruyor.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ağustos ayında UNRWA’ya yaptığı tüm finansal desteği kesme kararı aldı. ABD’nin 360 milyon dolarlık fonu askıya alması ajansta finansal krize sebep oldu. Bu da acil servisler ile 125 iş dalında kesinti anlamına geliyor. Bu doğrultuda 570 çalışan yarı zamanlı hale getirilirken 270 çalışan da farklı programlara transfer edildi. UNRWA ayrıca, sürekli sözleşmelerle tam zamanlı çalışan almayı da durdurdu.

ABD’nin finansal desteğini çekmesiyle oluşan büyük maddi boşluğu kapatmak için UNRWA bir bağış kampanyası düzenledi ve bu kampanya başarılı oldu. UNRWA Başkanı Pierre Kraehenbuehl geçen kasım ayında basına yaptığı açıklamada açığın 64 milyon dolara indiğini duyurdu. belirtti. Kraehenbuehl 29 Aralık’ta da Suudi Arabistan’a 50 milyon dolarlık bağışı tamamladıkları için teşekkür etti. Bu da fiilen içine düşülen finansal krizin ortadan kalktığının ilanıydı.

ABD’nin desteği kesmesiyle oluşan finansal krizin bağışlarla atlatılmasına rağmen Ajans çalışanlarından yaptığı kesintileri eski haline getirmiş değil. Bunlara ek olarak da UNRWA, Gazze’de üst düzey pozisyonlarda çalıştırmak üzere verdiği iş ilanlarında 3 yıllık süre ile çalıştırmak üzere eleman arıyor. İlk 12 ay deneme süresi olarak değerlendiriliyor ve bu dönem de yarı zamanlı çalışma olarak görülüyor. Bütün pozisyonlar da fonların mevcudiyetine bağlı.

Gazze’de UNRWA’ya bağlı çalışan öğretmenlere göre bütçe kısıtlamalarının artık meşruiyeti yok

Trump’ın finansal desteği kesmesinden önce de öğretmenler ile UNRWA arasında iş sözleşmeleriyle ilgili sorunlar mevcuttu. 2017 Mayıs’ında iş sınavını geçen öğretmenlere garanti edilen sözleşmeler yapılmadı, onun yerine öğretmenlere günlük çalışma dayatıldı. Bunun üzerine ilk protestolar Kasım 2017’de organize edildi. Öğretmenler, Ajans’ın politikalarını ve prosedürleri anlattığı bir toplantıyı boykot etti. Toplantıda bahsedilen prosedürler içerisinde sözleşmesi olmayan öğretmenlerin işe giriş sınavına iki yıl içerisinde tekrar girmeleri gerektiği belirtiliyordu. 2018 bahar döneminde yapılması gereken sınav iptal edildi ve bu yıl için sınavın ne zaman yapılacağına henüz karar verilmiş değil.

Trump’ın yaptığı tüm desteği kesmesi tehdidinde bulunmasına kadar öğretmenler, 2018 yaz dönemi boyunca protestolara devam etti. Habere göre, öğretmenler sonrasında UNRWA’ya bütçedeki boşluğu doldurmak için süre tanımak amacıyla protesto gösterilerini sonlandırdı.

Öğretmenler artık bütçe kısıtlamalarının devam etmesinin meşruluğunun kalmadığını söylüyor. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Ajans’ın politikalarını gözden geçirme kararı alması üzerine öğretmenler, sendikalarının da ricası üzerine sokak gösterilerini erteledi.

“Mesele finansal değil, politik”

Öğretmenlerin temsilcilerinden Naeim Alkhateeb, “2017’deki işe giriş sınavından sonra Ajans, öğretmenlerin kadrolarının sürekli olmamasının en önemli sebebinin finansal kriz olduğunu iddia etti. Ancak 2018’de finansal krizin sona ermesinden sonra bile bu durum ihmal edildi. Bu da durumun finansal değil, politik bir mesele olduğunu gösteriyor” dedi.

İşçi sendikalarıyla yönetimin son görüşmeleri boyunca UNRWA, öğretmenlerin sözleşmelerini yalnızca 4 ya da 5 yıl için garanti etme teklifinde bulundu. Bu teklif öğretmenler tarafından reddedildi. Öğretmenler bu süreçte Ajans’ın Filistinli göçmenleri destekleme rolünden vazgeçeceği noktasında şüpheye düştüklerini belirtiyor.

12 yıllık İsrail kuşatması boyunca UNRWA, Gazze’de en kapsamlı ve güvenli işverendi. Şu anda UNRWA çalışanlarının durumu dahi güvencesiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.