Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’ın en küçük eyaletlerinden birinde devlet vatandaşlık maaşı vermeye hazırlanıyor

Hindistan’ın en küçük eyaletlerinden olan Sikkim’de iktidar partisi 610.577 vatandaşı için evrensel temel gelir uygulamasına geçeceğini açıkladı. Evrensel temel gelir düzenli ve koşulsuz olarak devlet tarafından vatandaşlara nakit olarak ödenen bir gelir.

The Washington Post’un haberine göre, evrensel temel gelir uygulaması başarıya ulaşırsa dünyada bu konseptin gerçekleştirildiği en geniş yer Hindistan olacak. Bu konseptin çeşitli destekleyicileri mevcut, bunlardan biri de Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg. Ünlü isim evrensel temel gelirin emniyetli bir alan sağlayabileceğini ve yoksulluğu hafifletebileceğini belirtti.

Evrensel temel gelir ile ilgili aleyhte konuşanlar ise, bunun çalışma motivasyonunu düşüreceğini ve çok fazla masraf gerektirdiğini belirtiyor.

Hindistan parlamentosunun Sikkim eyaletinden tek üyesi olan milletvekili Rai, evrensel temel gelir ile ilgili olarak “Bunun eğer herhangi bir yerde hayata geçme şansı varsa, bu Sikkim’dir” dedi.

Sikkim eyaletinde daha önce de toplumsal fayda gözeten çeşitli atılımlar görüldü: Burası 1998 yılında plastik torbayı yasaklayan ilk Hindistan eyaleti oldu. Diğer devletlerin aksine bu yasak başarılı bir biçimde hayata geçirildi. Bütün vatandaşlar için konut sağlanması da bu atılımlardan biriydi. Sikkim, son olarak da tarım ilaçlarının ve yapay gübrelerin kullanımına son vererek, ülkenin ilk organik eyaleti oldu.

Eyalet sosyal endekslerde de, ülkenin geri kalanından daha iyi bir konuma sahip. Okuryazarlık oranının yüzde 98 olduğu Sikkim ülkenin yoksulluk seviyesinin altında yaşayan insan oranını da aşağı çekiyor: Ülke geneli yüzde 30 iken, eyalette oran yüzde 8 seviyesinde.

Küçük bir coğrafi alanda düşük bir nüfus yoğunluğuna sahip olması Sikkim’in başarısındaki etkenlerden biri.

Milletvekili Rai evrensel temel gelirin sonuç olarak politik bir mesele olduğunu ve bu sebeple de alınan karara meydan okumalar olabileceğini belirtti. Rai ayrıca, temel gelirin küresel eşitsizliğin yükseldiği bir ortamda aradaki farkı azaltmaya yönelik bir hamle olduğunu da sözlerine ekledi.

Rai baharda gerçekleştirilecek seçim sürecinin başında açıklanan programın, potansiyel olarak devlete ne kadar maliyeti olacağını açıklamaktansa kaçındı.

Hindistan geniş alanda sosyal güvenlik araçları olan bir ülke. Fakat etkisiz uygulamalar ve fonların yolsuzluk sebebiyle bölünmesi uzun süredir sistemi bozuyor. Bu durumda temel geliri olası bir çözüm yolu olarak görenleri sayısı hayli fazla.

Dünyada çeşitli yerlerde temel gelir uygulaması örnekleri mevcut. Ancak uygulama henüz sınırlı bir başarıya ulaşmış durumda. Nisan 2017’de Kanada’da, Ontario hükümeti 4 bin kişiyi kapsayan ve 113 milyon dolara mal olacak bir pilot uygulama başlattı. Bu proje devreye girdikten bir yıl sonra aniden yerel hükümet değişince uygulamadan kalktı. Yeni hükümet uygulamayı pahalı ve sürdürülemez buldu.

Finlandiya’da da temel gelir uygulaması iki yıllık denemeden sonra devam ettirilemedi. Bu uygulamada çalışmayan 2 bin vatandaşa 630 dolar aylık maaş verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.