Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron ve Merkel, ülkeleri arasındaki ikili ilişkileri ileriye taşıyacak anlaşmayı imzalıyor

Avrupa Birliği’nin yükselen popülizm karşısında zayıfladığı bir ortamda Fransa ve Almanya, ikili ilişkileri güçlendirecek yeni bir anlaşma imzalıyor. Macron ve Merkel’in bugün imza atacağı Aix-la-Chapelle (Aachen) Anlaşması, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra iki ülkeyi bir araya getiren tarihi Elysée Anlaşması’nın 56. yıl dönümüne denk geliyor. Fakat Fransız aşırı sağ ve sol partiler, anlaşmayı “ulusal egemenlikten vazgeçiş” olarak görüyor.

Charles de Gaulle ve Konrad Adenauer’in 1963’te imza koyduğu Elysée Anlaşması’nın yıldönümünde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Alman Şansölyesi Angela Merkel, Aix-la-Chapelle (Aachen) Anlaşması’nı imzalayacak.  Anlaşma, güvenlik, AB siyaseti ve ekonomide işbirliğinden çevre ve iklim politikalarına dek değişik alanlarda hükümler içeriyor. 


1963’te imzalanan Elysée Anlaşması [Fransa Savunma Bakanlığı]

1870’ten bu yana üç büyük savaşta karşıya karşıya gelen iki ülkenin yakınlaşması, Avrupa’da barışın teminatı olarak görülüyor. Anlaşmayla birlikte yükselen popülist hareketler karşısında Avrupa Birliği’nin zayıfladığı bir dönemde Fransız-Alman ortaklığının pekiştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Avrupa Parlamentosu seçimlerine dört ay kala, iki ülkenin AB politikalarında ortak tavır benimsemesi ve 100 Alman-Fransız milletvekilinden oluşacak bir “Ortak Meclis” kurmaları bekleniyor.  

Anlaşma hangi alanlarda hükümler içeriyor?

L’Obs dergisinin analizine göre savunma ve güvenlik alanında; bir ülkenin toprağı ve egemenlik hakları ihlal edildiğinde, gerektiği takdirde diğer ülkenin yardım etmesi, iki ordu arasında ortak operasyonların ve işbirliğinin artması öngörülüyor. Sınır bölgelerinde yaşayan ve diğer ülkede çalışan insanlar için sınır esnekliği ve ekonomik ortaklıkların sağlanması hedefleniyor. Ayrıca bu bölgelerde iki dilli eğitim politikaların güçlendirilmesi amaçlanıyor.

İki ülkenin ekonomide ortaklık benimsemesi adına bir “Fransız-Alman Uzmanlar Konseyi”nin kurulması karara bağlanacak. Paris ve Berlin, aynı zamanda, yenilebilir enerji ve enerji yeterliliği konusunda işbirliğine gidecek. 


Elysée Sarayından aşırı sağcılara tepki: “Hayır, Alsas-Loren’i Almanlara vermiyoruz”

Öte yandan aşırı sağcılar, anlaşmanın Fransa’nın ulusal egemenliğini ihlal ettiği yönünde haftalardır dezenformasyon yapıyor. İki ülke arasında tarihi ihtilaflara sebep olmuş Alsas ve Loren bölgelerinin Almanya’ya teslim edileceği, sınır bölgelerinde Almancanın idarî dil hâline geleceği, Fransa’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki daimi üyeliğini Almanya’yla paylaşacağı iddia ediliyor.

Bugün Elysée Sarayı resmî sitesinden yapılan açıklamada, mizahi bir dille bütün bunların yanlış ve dezenformasyon nitelikli olduğu ifade edildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.