Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turizmin yeni devi: “Helal turizm”

New York Times gazetesinin haberine göre Helal turizm, pazarın en hızlı büyüyen payını oluşturuyor. Oteller ve tur operatörleri, dünyanın en hızlı büyüyen insan topluluklarından biri olan eğitimli ve dünyayı gezmek isteyen müslüman gençlerin isteklerine cevap vermek için çalışıyor. 2016’dan günümüze Müslüman turistlerin sayısı yüzde 30 arttı. Helal turizm üzerine çalışma yapan araştırma şirketlerine göre önümüzdeki 10 yılda helal turizm sektörünün ciroları 180 milyar dolardan 300 milyar dolara sıçrayacak.

Helal turizm rezervasyonu yapan gezginleri neler bekliyor?

Oteller, menülerinde domuz eti yer almayan yemekler, kadın ve erkek için ayrı yüzme havuzları ve plajlar öneriyor. Havayolu şirketleri ise yine alkolsüz ve domuz etsiz uçuş menülerini opsiyonlar arasına eklemiş. Müslüman ziyaretçiler için gezi programlarına 5 vakit namaz molaları ekleniyor. Ayrıca tur rehberleri Müslüman gezginler için güvenliğin de öncelik olduğunu ve bu yönde isteklerin olağan olduğunu anlatıyor. 

Seyahat ederken inançlarına göre tercih yapmak isteyen gençler, sektörün büyüklerine dönüştü

Londra’da yaşayan Soumaya Hamdi, 2015 yılında 4 aylık bebeği ve kocası ile Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore’ye seyahat etmiş. Singapur ve Malezya gibi müslüman turistlere kucak açan ülkelerden sonra rotalarında ki Japonya ve Güney Kore’de helal yemek ve mescit bulmakta zorluk çekmiş küçük aile. Bunun üzerine Hamdi, Müslüman dostu restoranların yanı sıra, özellikle küçük bir bebeği olan aileler için kolaylık sağlayacak dua yerleri hakkında blog yazmaya başlamış. Hamdi’nin bloğu zamanla Müslüman gezginler için ipuçları, öneriler sunan çevrimiçi bir platform olan Helal Seyahat Rehberine dönüşmüş. Hamdi, gezginleri çeken en önemli faktörün lokal ve kaliteli yemek olduğunu, kalplerinden geçen yolun midelerinden geçtiğini söylüyor.

Öncelik listesindeki bir sonraki kalemler ise mescitler ve güvenlik. 
Hamdi’nin bloğuna benzer tavsiyeler veren ve 2015 senesinde temeli atılan Have Halal Will Travel ise aylık olarak 9 milyon netizeni sitesine çekmeyi başarıyor. Sitenin kurucularından Mikhael Goh Seul’da öğrenci iken helal yiyecek bulmakta çektiğini, bu zorluğun siteyi kurmasına ön ayak olduğunu anlatıyor. Goh, “En popüler destinasyonlar Japonya ve Güney Kore, biz de bu şehirlerdeki müslümanları hoş karşılayan lokasyonlar üzerinde çalışıyoruz’’ diyor. 


Helal tatil arama motoru olan HalalBooking.com pazarlama sorumlusu Ufuk Secgin, “Avrupa’da şu an Müslüman toplulukları üçüncü veya dördüncü kuşakta, hepsi eğitimli ve iyi maaşları var. İlk jenerasyonda tatil fikri ülkelerine gidip ailelerini ziyaret etmekken bu artık değişti” diyor. 


Geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen ITB Asia’da düzenlenen seyahat fuarında iki helal seyahat firması, Crescent Rating ve Helal Trip ortaklıkta anlaştılar ve şu an 2020 arasında seyahat rezervasyonu yapacak, tahmini 156 milyon Müslümanı hedefleyen özel paneller ve sergiler sundular.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.