Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Apple, iPhone fiyatlarını yerel para birimi üzerinden ayarlamaya başlıyor

New York Times’ın haberine göre Apple, iPhone’ların bazı modellerinin fiyatını, cihazın 12 yıllık tarihinde ikinci defa düşürmeyi planlıyor. Şirket ayrıca perakende değerini, ABD doları dışındaki yerel para birimleri cinsinden geçmiş fiyatlara çekiyor.

Apple’ın bu kararı, iPhone’un özellikle Çin gibi denizaşırı pazarlarda zayıf olması ve geçen yıla göre ABD dolarının yüzde 10’luk yükselişinin Apple’ın zaten pahalı olan ürünlerini rakiplerinden çok daha pahalı hale getirmesine karşı bir hamle olarak yorumlandı.

Apple CEO’su Tim Cook, tatil alışverişi döneminde şirketin iPhone satışlarında ilk kez düşüş yaşadığını bildirmesinin ardından salı günü planını açıkladı. Şirket, iPhone’u 2007 yılında piyasaya çıkardıktan kısa bir süre sonra cihaz fiyatlarını bir kereliğine düşürmüştü.

Apple, hangi ülkelerde iPhone fiyatlarını değiştireceğini açıklamadı. Çin’deki satıcılar, Apple’ın aralık ayında çeyrek satış tahminlerini düşürmesinin ardından bu ayın başında iPhone fiyatlarını düşürmeye başlamıştı.

Şirket, eylül ayında piyasaya sürülen yeni iPhone XS’i 999 dolara yani 2017’de pazara sürülmüş olan iPhone modeli ile aynı fiyata sattı. Bu, ABD’deki tüketiciler için işe yaradı. Ancak Çin ve Türkiye gibi ülkelerde yerel para birimlerinin yükselen ABD doları karşısında büyük düşüş yaşaması telefonu bir önceki modeline göre daha pahalı hale getirdi. Reuters’a açıklama yapan Cook, “Bu bölgelerdeki satışlara yardımcı olma umuduyla bir yıl önceki yerel fiyatlarımıza geri dönmeye karar verdik” dedi.

Apple’ın salı günü yapılan toplantısında Cook, Türkiye’deki döviz sorunlarına da değindi. Türk lirasının dolar karşısında yüzde 33 oranında değer kaybettiğini ve Apple’ın satışlarının önceki yıla göre azaldığını söyleyen Cook, kasım ayında Apple’ın Brezilya, Hindistan ve Rusya’da da indirime gittiğini belirtti.

Apple, döviz kurlarındaki değişiklikler nedeniyle fiyatlarını ne sıklıkla değiştireceği konusundaysa bir açıklama yapmadı.

Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Luca Maestri, fiyat ayarlamalarının Apple Music ve App Store’u kapsamayacağını söyledi. Büyümenin kısmen yavaş olduğunu, çünkü ABD dışındaki pazarlardaki ürünlerinin fiyatlarının aşırı yükseldiği belirten Maestri, “Hizmetlerimizin kabaca yüzde 60’ı ABD dışında ve sizin de bildiğiniz gibi, ABD doları son aylarda değer kazandı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.