Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de, Başkan Trump’ın vergi koyma yetkisini kısıtlayan yasa tasarısı Kongre’ye sunuldu

ABD’de çarşamba günü milletvekilleri Başkan Trump’ın ulusal güvenlik nedeniyle önemli vergi tarifeleri koyma yetkisini kısıtlayan bir yasa tasarısını Kongre’ye sundu. İki partiden de milletvekillerini içeren bir grup tarafından sunulan tasarı, başkanın kararlarının öncelikle ABD Kongresi’nin onayından geçmesini öngörüyor.

Reuters’in haberine göre, ABD’de 2018 yılında, Başkan Donald Trump tarafından alüminyum ve çelik ithalatına ek vergiler getirilmişti. Bu karar serbest ticaret yanlısı milletvekilleri tarafından iş sektörü üzerinde artan tedarik zinciri maliyetleri nedeniyle sert şekilde eleştirilmişti.  

Tasarıyı Kongre’ye sunan vekillerden Cumhuriyetçi Pensilvanya Senatörü Pat Toomey, tasarıyla ilgili “Bu gibi vergilerin, gerçek olmayan bir ulusal güvenlik sorunu dayatılarak konulması ekonomimizi zayıflatıyor, Amerikalıların işlerini tehdit ediyor ve uluslararası kredibilitemizi düşürüyor” dedi.

2018’in Kasım ayında ABD ile Kanada ve Meksika arasında serbest ticaret açısından büyük ve olumsuz etkileri olan yeni bir ticaret anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma, pek çok iş insanı tarafından desteklense de, faydasının Kanada ve Meksika’nın vergi tarifelerinin sabit kalmasına bağlı olması pek çok milletvekili tarafından eleştiriliyor.  

Şirkeler, alüminyum ve çelik vergileriyle ilgili muafiyet talep edebiliyor olsa da, sürecin sürekli ertelenmesi ve belirsizlik piyasada tedirginlik yaratıyor.  

Demokrat Senatör Mark Warner “Özellikle tarım sektörü, başkanın yeni alüminyum ve çelik vergileri yüzünden büyük zarar görüyor” diyerek tasarının önemini vurguladı. 

Tasarının akıbeti belirsizken, ulusal güvenlik sebebiyle Kongre onayı olmaksızın kritik kararlar alınması, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kesim tarafından endişeyle karşılanıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.