Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki eşcinsel Katolik rahipler, yaşadıklarını New York Times’a anlattı

Katolik Kilisesi, eşcinsel üyelerini yüzyıllar boyunca “Homoseksüel eğilim taşıyanlar bozuktur” diyerek kendinden uzaklaştırdı; bu rahipleri, Kilise’ye yöneltilen “çocuk tacizi” suçlarından sorumlu tuttu. Halbuki Kilise’nin binlerce gey rahibi olduğu düşünülüyor ve bu kişiler fiilen dinî hizmetlerini yerine getirmeye devam ediyor. Çocuklukta başlayan dinî eğitimle beraber hor görülen ve suskunluğa mahkum edilen eşcinsel rahipler, özellikle ABD’de sessizliklerini bozuyor. New York Times gazetesine konuşan yirmiyi aşkın rahip, bu hareketin öncüleri arasında.

ABD’de sayısı 10’u bulmayan rahipler, cinsel yönelimini cemaatiyle paylaştı. Fakat uzmanlarca, Amerikan Katolik ruhban sınıfının yüzde 30 ila 40’ının eşcinsel olduğu ifade ediliyor. Kimi rahipler, bu sayının yüzde 75’i bulduğunu söylüyor. Wisconsin’deki bir rahip, kişi aksini ifade etmedikçe tüm rahiplerin gey olduğunu düşünmenin yanlış olmadığı kanaatinde. New York Times gazetesi, 13 eyaletten 20’yi aşkın rahibin çocukluklarından itibaren gördükleri baskıyı ve tecrübelerini paylaştı. 

Halbuki eşcinsel rahipler için durum daima tehlikeli. Geçen hafta ABD’de genç erkeklere ve çocuklara yönelik cinsel taciz suçundan rahiplikten men edilen Theodore E. McCarrick olayı, eşcinsel Kilise üyelerinin üstüne kaldı. Çünkü Kilise, uzun yıllardır gündemden düşmeyen çocuk tacizi vakalarını eşcinsel üyelerini suçlamada kullanıyordu. Araştırmalar ise eşcinsellik ve çocuk tacizi olayları arasında hiçbir bağlantı olmadığını defalarca ortaya koydu. Buna rağmen bu gibi suçlar sağcı medya tarafından “Kilise’nin homoseksüel alt kültürü”, “eşcinsel mafya” veya “gey komplosu” diye yaftalanıyor.

Yumuşak ve kucaklayıcı söylemiyle tanınan Papa Francis bile geçtiğimiz aylarda eşcinselliğin “moda” olduğunu ve “bu gibi derin eğilimleri” bulunan erkeklerin ruhban sınıfına kabul edilmemesi gerektiğini söylemişti. Papa, bu hafta ise dünyanın dört bir yanından gelen papazlarla cinsel taciz üzerine toplantı yapacak. 

“Eşcinselliğim benim ayıbım değil, eşcinsellere karşı tutum ise Kilise’nin ayıbı”

Yine de tüm baskıya rağmen ABD’deki Kilise üyeleri korkmadan öne atılıyor. Greg Greiten isimli bir rahip, Times’a şöyle konuştu: “Eşcinsel oluşum hiçbir zaman benim ayıbım olmadı. Aksine yaşananlar Kilise’nin ayıbıdır. Kilise’nin bana ve benim gibi diğer LGBT’lere yaptıkları için utanç duyması gerekiyor. Ailem bu duruma karşı ne kadar çaba harcadım, bilmiyor. Onlara asla söylemedim. Kilise’nin evlilik, cinsellik hakkında bana söylediklerine inanıyorum, yalnızca bunların benim için anlamını düşünüyorum. Kulağa garip geliyor olmalı. Umarım diğer Katoliklere inançlarını kaybetmemeleri için yardımcı olabilirim.”  

Rahiplerin evlenmesi ve cinsel ilişkide bulunması Katolik Kilisesi’ne göre yasak. Eşcinselliğe tolerans göstermeyen Roma Kilisesi, gey rahiplerin itirafları ve cinsel ilişkide bulunduklarını beyan etmesiyle temelden sarsılıyor. ABD’nin kuzeydoğusundaki bir papaz, “Bu benim hayatım. Herkesin, yaptıklarınız dolayısıyla sizi bir cadı avına maruz bıraktığını hissediyorsunuz” derken bu gerçeği ifade ediyor.

Bu taviz vermez tutuma karşı cesaretle adım attığı ifade edilen rahipler, Kilise’yi dönüştürebilir. Oysa, birkaç yıl önce şu an yaşananlar hayal bile edilemezdi. Utah’ta 12 yıl önce LGBTQ topluluğuna ayin düzenleyen bir rahip, “Eşcinsel rahiplerin büyük çoğunluğu güvende değil” diyor.

Rahip Greg Greiten, eşcinsel olduğunu bir ayin sırasında ilan etmiş.

Rahiplerin çiftler hâlinde dolaşmasına izin verilmiyor

Bir papaz cinsel yönelimini fark etmeden önce dahi Kilise’nin eşcinselliğe yönelik katı tutumunu içselleştiriyor. Buna ilaveten, ilahiyat öğretiminin başından itibaren kimsenin çiftler hâlinde dolaşmasına ve yalnız kalmasına izin verilmiyor: En az üç kişilik gruplar hâlinde dolaşması öneriliyor öğrencilere. Erkek erkeğe dostluğun çok tehlikeli olduğu ve cinsel birtakım “şeylere” dönüşebileceği öğretiliyor. İsmini vermeyen bir papaz, “Bir erkekle dostluğa sahip olamazsın; çünkü homoseksüel olup çıkabilirsin. Bir kadınla da dost olamazsın; çünkü âşık olabilirsin. İki durum da bekarlığa aykırı. O hâlde başka hangi insanla sağlıklı bir ilişkin olabilir ki?” diyor. 

ABD’deki eşcinsel erkeklerin bunu fark etme ya da beyan etme yaşının ortalamasının 15 olduğu söyleniyor. Fakat rahipler, çok daha geç yaşlarda, 30’larında veya 40’larında, uzun yıllar süren inkar ve akıl karışıklığı sonucunda kendileriyle yüzleşebiliyor. Çoğu, cinsel kimliğini keşfetmek için başka erkeklerle cinsel ilişkiye girdiğini itiraf ediyor. Kimileriyse iki erkeğin cinsel ilişkisinin nasıl olduğunu görmek için porno izlediğini söylüyor. Nihayetinde ise zevkten çok ızdırap hissediyorlar. 

Eşcinselliğin bir “moda” olduğunu düşünen Papa Francis’e göre “bu gibi derin eğilimleri” bulunan erkekler ruhban sınıfına kabul edilmemeli.

“Hayalim tüm rahiplerin özgürce, açıkça, dürüstçe yaşaması” 

Times’a konuşan Rahip Greiten, bir yıl önce, bir grup eşcinsel rahiple buluştuktan sonra, sessizliğine son vermek gerektiğine karar verdi. Bir pazar ayini sırasında, cemaate eşcinsel olduğunu söyledi. Ayinde bulunanlar ise ayağa kalkıp Greiten’ı alkışladı. 

ABD’deki Katolik rahipler arasında güçlenen bu akımın bir benzeri de Hollanda’da yaşandı. Hollandalı bir grup rahip, Papa Francis’e yazarak eşcinsel rahiplerin de Kilise çatısı altında çalışmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Rahip Greiten da Papa’yla yüz yüze konuşmak istediğini söylüyor: “Lütfen benim hikâyemi de dinleyin, Kilise’nin eşcinsel olduğum için bende nasıl travmaya sebep olduğunu anlatayım. Tüm rahiplerin özgürce, açıkça, dürüstçe yaşamasına izin verilseydi ne olurdu? İşte benim hayalim de bu.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.