Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü modacı Lagerfeld’in babası, Çarlık Rusyası’nda “Alman ajanı” diye toplama kampına konulmuş

Efsanevî modacı Karl Lagerfeld, 19 Şubat 2019 Salı günü Paris’te hayatını kaybetti. Siberian Times’ın paylaştığı yeni bilgilere göre; Lagerfeld’in iş adamı olan babası Otto’nun, Rus Çarlığı döneminde, “Alman ajanı” olduğu suçlamasıyla Arktika’da bir toplama kampına konulduğu ortaya çıktı. 

85 yaşındaki moda devi Karl Lagerfeld’in ilgi çeken hayatı araştırılmaya devam ediyor. Lagerfeld’in iş adamı olan babası Otto Christian Ludwig Lagerfeld, araştırmacıların ilgi odağı haline geldi. Otto Lagerfeld, Çarlık döneminde Vladivostok’ta çalışan bir iş adamıydı. Karl Lagerfeld, babasının defalarca “İsveç” kökenli olduğunu söylemesine rağmen kayıtlar Alman olduğunu gösteriyor.  

Alman ordusundaki hizmetini Venezüela’da yerine getiren ve San Fransisko’da yaşayan Lagerfeld, konserve süt ticaretine atıldı. 1907’de Rusya’nın en doğusundaki Vladivostok’a varan Otto’nun hayatı, buradaki yedi yılında, dünyanın geri kalanındakilerinki gibi, değişti. Birinci Dünya Savaşı patlak vermişti. Çarlık polisi, İngilizce ve Almanca konuşan, pasaportunda ABD damgası taşıyan Lagerfeld’in casus olduğu hükmüne vardı. 

Karl Lagerfeld’in babası Otto’nun 1914-1918 arasını geçirdiği, Rusya’nın en soğuk yeri olarak bilinen Verkhoyansk.

Tutuklanan Lagerfeld, daha sonra Rusya’nın en kuzeyindeki Yakutistan’da enterne edildi. Dört yıl kadar kampta tutulan Lagerfeld’in Almanya’ya tam olarak hangi tarihte döndüğü meçhul; fakat 1919’da Hamburg’da tekrar iş hayatına atıldığı biliniyor. 1933’te doğan Karl Lagerfeld ise hayatı boyunca babası hakkında pek konuşmadı. Onun Rusya’daki işlerinden söz etmeyen Karl, bir keresinde babası Otto Lagerfeld’in “İsveçli” olduğunu söylemişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.