Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey İrlandalı kadınlardan bavullu kürtaj protestosu

Londra alışılmadık bir prostestoya sahne oldu. 28 kadın, ellerinde bavullarla yürüyerek Westminster Köprüsü’nü geçti. Protesto, Kuzey İrlanda’daki katı kürtaj yasasına tepki çekmek için yapıldı. Katılımcılar, kürtaj yasasının gevşetilmesini talep etti.

Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen protestoya katılan kadınların sayısının 28 olarak seçilmesi tesadüf değil. 28, her hafta kürtaj yaptırmak için Kuzey İrlanda’dan İngiltere’ye gitmek zorunda kalan kadınların sayısını temsil ediyor. .

İçlerinde Britanya Parlamentosu üyelerinin ve oyuncuların da olduğu grup, yürüyüşün ardından Britanya hükümetine dilekçelerini sundu. Taleplerini açıkladıkları dilekçede, Britanya hükümetinden Kuzey İrlanda’daki kürtaj yasasıyla ilgili harekete geçmesi istendi. 60 binden fazla kadının imzasının olduğu dilekçeyi, protestonun ardından yaklaşık 65 bin kadın daha imzaladı.

2017 yılında İskoçya, Kuzey İrlandalı kadınların, kürtaj fiyatlarının yüksek olduğu İngiltere’ye gitmek zorunda kalmamaları için ücretsiz hizmet vermeye başlamıştı.

Birleşik Krallık’ta kürtaj yasağı olan tek ülke Kuzey İrlanda. İngiltere, Galler ve İskoçya’da kürtaj uzun süredir serbestken geçtiğimiz yıl İrlanda da referandumla alınan kararla kürtajı serbest bıraktı.

Özellikle İrlanda’da yapılan kürtaj referandumunun ardından Kuzey İrlanda yönetimi yoğun bir baskı altına girdi. Belfast hükümeti, yasağın insan haklarına aykırı olduğu yönünde eleştiriler alıyor.

.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.