Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da 43 kişinin hayatını kaybettiği köprü faciasıyla ilgili olarak Benetton suçlanıyor

İtalya’nın Cenova kentinde geçen yıl, çökerek 43 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Morandi Köprüsü’yle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. New York Times’a konuşan Profesör Marco Ponti, olayla ilgili olarak köprünün işletmecilerini hedef gösterdi.

Milano Politeknik Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Ponti, gazeteye verdiği röportajda köprünün çökmesine yol açan iki önemli etmen olduğunu belirtti. Bunlardan ilki İtalya’daki ücretli yolları işleten şirket Autostrade per L’İtalia’nın denetimlerinin yetersizliği. Ponti’ye göre Autostrade daha fazla kâr edebilmek için köprü ve karayolları üzerindeki denetimlerini azaltmıştı. Bir diğer sebep olarak ise Ponti, Autostrade ile İtalyan hükümetinin arasındaki orantısız güç dengesini gösterdi. Ponti’nin aktardığına göre hükümet, Autostrade’yi neredeyse hiç denetlemiyor.

Köprüyü işleten şirketin sahibi Benetton

Söz konusu olayla ilgili suçlanan Autostrade per L’Italia şirketi, ünlü İtalyan moda markası Benetton grubuna ait. Ponti’nin iddialarına göre, Benetton güçlü bağlantıları ve avukatları ile davanın seyrini değiştirmeye çalışıyor.

Autostrade çalışanlarının da hayatını kaybettiği olayın ardından geriye dönük olarak geniş bir soruşturma başlatılmıştı. Olayın ihmal sonucu yaşandığıyla ilgili güçlü iddialar ortaya atılıyor. Köprünün çökmesinin ardından, şirketin sahip olduğu yollar ve köprülerle ilgili denetim prosedürünü değiştirmiş olması da bu ihmal iddialarını destekler nitelikte.

Denetimler kâr hırsına feda ediliyor

Olayın ardından konuşan uzmanlar, hem İtalya’da hem de ulaşım ağının özelleştirildiği diğer ülkelerde denetimlerin, özel şirketler tarafından kâr hırsıyla ihmal edildiğini söylemişti.

Autostrade yetkilileri ise, köprünün yıkılmasında kendi payları olduğuna dair iddiaları reddetti ve güvenlik için hiçbir masraftan kaçınmadıklarını belirtti.

Benetton, bünyesinde barındırdığı Autostrade ile 2038’e kadar İtalya’daki yolları ve köprüleri işletmeye devam edecek.

Morandi Köprüsü’nün çökmesi İtalya’da siyasi bir probleme dönüştü. Roma hükümeti karayollarını özelleştirdiği için uzun süredir eleştirilerin odağı haline gelmiş durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.