Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya, 5 yıldır bulunamayan kayıp uçak için arama çalışmalarına tekrar başlamak istiyor

Malezyalı yetkililer, 2014’te esrarengiz bir şekilde kaybolan uçağın arama çalışmalarının tekrar başlatılmasını istediklerini açıkladı. Kazadan sonra 4 yıl kadar süren çalışmalar Haziran 2018’de sonlanmıştı.

Guardian’ın haberine göre Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, özel olarak bir teklif geldiği takdirde araştırmaya memnuniyetle tekrar başlayacaklarını ve bu konuda çok istekli olduklarını söyledi. Loke’un bu açıklaması, yeni ipuçları elde edildiği yönününde değerlendirildi.

8 Mart 2014’te gizemli bir şekilde ortadan kaybolan uçağın arama çalışmalarının başlatılması isteği, sadece resmi makamlardan değil aynı zamanda kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinden de geldi.

Loke, “Eğer yeni teknolojik gelişmeler sonuç elde etmek için bize yardım edebilecekse, araştırmalara tekrar başlamayı istiyoruz” dedi.

Malezya Havayolları’na ait, içinde 239 kişi olan MH370 numaralı uçak, Kuala Lumpur-Pekin uçuşunu yaparken kaybolmuştu. Normal hava koşulları altında, hiçbir acil durum sinyali vermeden kaybolan uçak için Hint Okyanusu’nda geniş bir araştırma başlatılmış fakat enkaza ulaşılamamıştı. Malezya araştırma çalışmalarına 141 milyon dolar harcamıştı. Malezya hükümeti, 2017’de ABD merkezli Ocean Infinity isimli araştırma şirketiyle anlaşmış, onların da desteğiyle az da olsa yol kat edebilmişti.

Terör şüphesi hâlâ sürüyor

Ocean Infinity yetkilileri, Malezya hükümetiyle işbirliği içinde, yeni teknolojik imkanları kullanarak araştırmaya tekrar dahil olmak istediklerini açıkladı.

Düşen uçakla ilgili ilk olarak pilot suçlanmış, psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle intihar etmek istediği iddia edilmişti. Ancak son yapılan araştırmalar aksini gösterdi. En son ulaşılan kayıtlar, pilotun uçağı olması gerektiği gibi uçurduğunu gösteriyor. Yolcuların arasında sahte pasaport kullanan iki kişinin olması sebebiyle terör şüphesi üzerinde hâlâ duruluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.