Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bitmeyen savaş, geri dönmeyen eşler, babalar, oğullar: Keşmir’de kadın olmak

El Cezire’nin haberinden alıntıdır.

Kadınlar Günü Keşmir’de, bölgede yaşayan kadınlara on yıllardır yaşadıkları vahşet ve zorlukları gaddar bir şekilde hatırlattı.

Keşmir’de yaşayan kadınlar, hâlâ devam eden çatışma nedeniyle büyük acılar çektiler. Pek çoğu eşini, kardeşini ya da oğlunu kaybetti. Ayrıca 1500 kadar kadın “yarı-dul”, yani eşlerinin nerede olduklarını bilmiyor.

“Dört oğlumu kaybettim. Üçü isyancıydı. Dördüncüsü isyancılara yemek götürürken bir çatışmada öldürüldü” diyor 83 yaşındaki, Güney Keşmir’de bir köyde yaşayan Nabza Bano.

Nabza Bano, çatışmalarda dört oğlunu kurban verdi.

Bano oğullarının ne zaman öldüğünü zar zor hatırlıyor. El Cezire’ye, eşin üç yıl önce öldükten sonra daha da perişan olduğunu söylüyor. Eşi böbrek rahatsızlığından ölmüş.

Keşmir, iki nükleer güç arasında çözüme kavuşturulamamış bir sorun olmaya devam ediyor. İki ülke bölge için iki kere savaştı ve son 30 yılda 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Keşmir’de 1500 kadın, eşlerinin akıbetinden habersiz.
Şakila’nın eşi bir polisti ve isyancılar tarafından öldürüldü: “Olanlardan habersiz çocuklarım babalarını sorup duruyor. Bazen sorularını cevaplayamıyorum.”

Manzur Ahmed’in 85 yaşındaki annesi Kurşi hafif karanlık odasında sessizce duruyor. Oğlunun ölümünden habersiz.

Manzur Ahmed’in 85 yaşındaki annesi Kurşi, oğlunun ölümünden habersiz.

Ahmed Hindistan ordusunda askerken 2018 başlarında Cemmu’da gerçekleştirilen Sunjuwan saldırısında hayatını kaybetti.

Ahmed’in kız kardeşi, Kurşi’nin “sürekli oğlunu sorduğunu, onun öldüğünü bilmediğini” söylüyor: “Hep oğlunun onu aramasını bekliyor.”

Srinagar şehrinde ruhsal sorunları olan hastalar için bir sivil toplum örgütü kuran psikiyatr Arif Mağribi Han, “2016’daki karışıklıklardan sonra hasta sayısının arttığını” belirtiyor:

“Temel sebep travma sonrası stres bozukluğu (TSBS). Bir kadın bir aile ferdini kaybettiğinde, aylarca TSSB tedavisi uygulanmaması daha büyük sorunlara yol açıyor ve üstesinden gelinmesi oldukça zahmetli hale geliyor.”

Genç bir adam, korku içindeki bir kadını çatışma alanından uzaklaştırıyor. Son yıllarda bölgedeki çatışmalarda beklenmeyen bir artış gerçekleşti.
Asif Malik, oğlunun cenazesinde slogan atıyor.
Nesime Bano 16 yıldır eşinin dönmesini bekliyor. Kocası, Keşmir’deki 10 bin kayıp insandan biri.
Güney Keşmir’de kadınlar, çatışmada hayatını kaybetmiş bir isyancının cenazesinde.
Hindistan güvenlik güçleriyle isyancılar arasındaki çatışma sırasında kurşunlardan biri, Yasmine’nin evine girip kızı Muskan’ın canını almış.
Güney Keşmir’de kadınlar hep birlikte dua ederken.
20’li yaşlarındayken Keşmir’deki Kontrol Hattı’nı geçtikten sonra bir daha geri dönmeyen bir isyancının annesi. 90’ların başlarında Keşmir’de isyanın başlamasıyla, pek çok Keşmirli genç erkek, eğitim ve silah almak için Keşmir’in Pakistan idaresindeki bölümüne gitti.
Kadınlar bir isyancının cenazesini izlerken.
Güney Keşmir’de bir kadın, bir türbede dua ederken.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.