Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google, tacizle suçlanan eski üst düzey yöneticilerine 135 milyon dolar tazminat ödedi

Google, ortaya çıkan son belgelere göre, taciz suçlamaları sebebiyle istifaya zorlanan üst düzey yöneticilerine toplamda 135 milyon dolar kıdem tazminatı ödemiş oldu.

Taciz iddiaları sebebiyle 2014’te Google’ın Android yazılımını geliştiren Andy Rubin, 2016’da ise araştırma departmanının başındaki Amit Singhal istifaya zorlanmıştı. Bu iki isim, şirkete en çok kâr sağlayan kişiler olarak gösteriliyordu. 

Rubin’e 90 milyon dolar ödendiği geçtiğimiz yıl New York Times’ın haberiyle ortaya çıkmıştı. Pazartesi görülen davada ise, Singhal’e 45 milyon dolar ödendiği ortaya çıktı. Böylelikle Google toplamda 135 milyon dolar ödemiş oldu.

Andy Rubin

Tacizle suçlanan yöneticilere yapılan ödemeler, şirket hissedarlarından birinin Google’ı dava etmesiyle ortaya çıkmıştı. İsmi bilinmeyen hissedar, Google’ın sürekli tacize ve ayrımcılığa karşı olduğunu vurgulamasına rağmen uygulamaların tam aksini kanıtlar nitelikle olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

Hem Rubin hem de Singhal, kadın astlarını taciz etmekle suçlanıyor. Rubin, şirketin bir çalışanını oral sekse zorladığı, Singhal ise başka bir çalışanı şirketin bir etkinliğinde elle taciz ettiği iddiaları sebebiyle Google’dan istifa ettirilmişti.

Amit Singhal

Rubin ve Singhal, cinsel tacizin yanı sıra, yetkiyi kötüye kullanmakla da suçlanıyorlar.

Rubin’in avukatı Ellen Stross, müvekkili hakkındaki bütün iddiaları reddettiğini söylerken, Singhal ve avukatı duruşmadan sonra gazetecilerle konuşmadı.  

Google sözcüsü olayla ilgili olarak: “Google’da uygunsuz davranan herkes ciddi yaptırımlarla karşılaşacaktır. Geçtiğimiz yıllarda çalışma alanlarımızla ilgili yeni düzenlemeler yaptık ve yöneticilerin yetkilerini kötüye kullanmalarını engellemek için önlemler aldık” dedi.

Google, Rubin ve Singhal’e yapılan kıdem tazminatı ödemelerinin sus payı olarak verildiği konusunda eleştiriliyor.

Davayla birlikte ortaya çıkan diğer belgeler, Google Yönetim Kurulu’nun ve üst düzey yöneticilerin hatta Google kurucu ortağı Larry Page’in de tacizi örtbas etmek için Rubin ve Singhal’in istifaya zorlanmasında parmağı olduğunu kanıtladı.

Kasım ayında, Google çalışanları, çalışma ortamlarının özellikle kadınlar için güvenli olmadığını kamuoyuna duyurmak için iş bırakma eylemi yapmıştı. Şirket gelen tepkiler üzerine çalışma şartlarıyla ilgili büyük değişiklikler yapmış ve politikalarını gözden geçirmişti.

Google’ın eski insan kaynakları şefi Laszlo Bock, Singhal’e yapılan ödemenin daha önce yapılan kıdem tazminatı miktarlarına göre hesaplandığını söyledi. Bock daha fazla bilgi vermezken, Google sözcüsü, şirketin Rubin ve Singhal’in yanı sıra başka yöneticilerle de benzer sebeplerle kıdem tazminatı ödemesi veya anlaşma yapıp yapmadığı hakkında ise yorumda bulunmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.