Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan’ın vurulmasına dair olay yeri keşfi, altı yılın ardından ilk kez yapılabildi

Gezi olayları sırasında, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi üzerine hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın vurulduğu noktada ilk kez keşif yapıldı.

Berkin Elvan’ın Okmeydanı’ndaki evinden, polisin atış yaptığı noktaya kadar ölçümlerin yapıldığı keşif ile, polisin Elvan’ı vurmasının mümkün olup olmadığına dair bir rapor hazırlanacak ve mahkeme heyetine sunulacak. Yapılan keşfi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takip etti. Konuya ilişkin olarak Medyascope’a konuşan Tanrıkulu, “Çok bariz olan olayda dahi, eğer sanık kamu görevlisi ise kamu kurumları sanıkları koruyor, yargı da bu sanıklara hoşgörü göstererek cezasızlık politikası yürütüyor. Bizim karşı çıkmamız gereken konu budur” dedi.

Berkin Elvan, Gezi olayları sırasında, polis tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine ağır yaralanmış ve 269 gün komada kalmasının ardından, 11 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybetmişti.

16 Haziran 2013’te yaşanan olaya ilişkin dava halen sürerken, mahkeme heyeti altı yılın ardından ilk kez, yapılan son duruşmada Elvan’ın vurulduğu yerde keşif yapma talimatı verdi ve bilirkişiler eşliğinde bugün (10 Nisan 2019) Okmeydanı’nda, Elvan’ın vurulduğu sokakta keşif yapıldı.

Yapılan keşif doğrultusunda Elvan’ın evden çıktığı noktadan polis memurlarının atış yaptığı noktaya kadarki mesafe ölçüldü. Bu ölçümler sonucu ise polisin atış yaptığı noktadan Elvan’ı vurmasının mümkün olup olmadığına dair bir rapor hazırlanarak mahkeme heyetine sunulacak.

“Kamu görevlisi olan sanıklara yargı hoşgörülü yaklaşıyor”

Yapılan keşfi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takip etti. Konuya ilişkin olarak Medyascope’a konuşan Tanrıkulu, neredeyse ölümle sonuçlanan bütün olaylarda yapılan keşfin, bu davada ise Elvan’ın ölümünden yaklaşık altı yıl sonra yapılmasına dikkat çekti ve “Çok bariz olan olayda dahi, eğer sanık kamu görevlisi ise kamu kurumları sanıkları koruyor, yargı da bu sanıklara hoşgörü göstererek hoşgörülü davranıyor. Bizim karşı çıkmamız gereken konu budur” dedi. Tanrıkulu, yıllardır Berkin Elvan’ın ölümünün aydınlatılmamasının da bu politikanın sonucu olduğunu belirtti ve bu keşfin yıllar önce yapılması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.