Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump, mali kayıtlarının Kongre’de ifşa edilmesini engelleyemeyebilir

New York Federal Mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump’la çalışan iki bankanın mali kayıtlarını talep eden Kongre celbinin engellenemeyeceğine hükmetti.

Trump, Demokratlar’ın kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde mali kayıtlarının paylaşılmaması ve Kongre’de ifade vermesini engellemek için Deutsche Bank ve Capital One bankalarına dava açmıştı. Trump, mahkeme celbinin anayasaya aykırı olduğunu bu yüzden de iptal edilmesini talep ediyordu. New York Federal Mahkemesi, celbin anayasaya aykırı olmadığına hükmetti. Trump daha önce, bankalardaki mali kayıtlarının incelenmesi talebi geri çekilmediği sürece Temsilciler Meclisi ile birlikte çalışmayacağını söylemişti.

Trump’ın Deutsche Bank ve Capital One’dan milyonlarca dolar kredi aldığı biliniyor. Eğer mahkemeye çıkarsa, bu bankalardaki tüm mali kayıtlarını açıklamak zorunda kalacak. 2017’de Trump’ın sadece Deutsche Bank’a 130 milyon dolar borcu olduğu ortaya çıkmıştı. Bu soruşturma süreciyle birlikte, hesap hareketleriyle ilgili daha fazla bilginin açığa çıkması bekleniyor.

ABD Mali Hizmetler Komitesi avukatları ve istihbarat servisi, bu belgelere erişilmesinin ABD politikasında etkili olan yabancı ülkelerin ve muhtemel para aklama işlemlerinin incelenebilmesini mümkün kılacağı konusunda hemfikir.

Çarşamba günkü duruşma öncesinde, Kongre Komitesi avukatları, Trump’ın mahkemeye çıkmasını engelleme girişimlerinin “yaklaşık bir asırlık Yargıtay’a tamamen aykırı olduğunu” belirtti. Mahkemenin kararı, Demokratlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Trump’ın avukatı Patrick Strawbridge ise, kararın temyize gitmesini beklediklerini söyledi.

Başkan Trump, Washington Federal Mahkemesi’nde görülen benzer davaları da bu hafta kaybetmişti. Trump, davaları gören yargıç Amit Mehta’nın kararını “çılgınlık” olarak nitelendirerek tepki göstermiş ve “Bunun, Obama tarafından atanmış bir yargıcın aldığı son derece yanlış bir karar olduğunu düşünüyoruz” demişti.

Öte yandan Voice of America’nın haberine göre; Deutsche Bank’tan yapılan yazılı açıklamada, “Tüm soruşturmalara uygun bilgilerin sağlanması ve bu soruşturmalarla ilgili mahkeme emirlerine uyulması konusunda kararlılığımız sürüyor” denildi. Capital One bankası ise konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Kongre ile mücadele

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Trump’la ilgili gerçeklerin “örtbas edildiğini” söylemesiyle birlikte Kongre ve Trump arasındaki ilişki iyice gerilmişti. Kararın ardından, çarşamba günü altyapı iyileştirme planları üzerine yapılan toplantıda Trump’la Kongre arasındaki ilişki adeta bir mücadeleye dönüştü.

Toplantıdan sonra acil olarak düzenlenen basın toplantısında Trump, “ülke tarihinin gördüğü en şeffaf başkan” olduğunu iddia etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.