Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “Afganistan’daki savaşı bir haftada bitirebilirim, sadece 10 milyon kişiyi öldürmek istemiyorum”

Pakistan Başbakanı İmran Khan, Vaşington ziyareti sırasında ABD Başkanı Donald Trump’la ilk kez bir araya geldi. Görüşmeye Trump’ın Keşmir ve Afganistan ile ilgili gafları damga vurdu.

İki lider, Beyaz Saray’daki resmi görüşme öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Trump, ABD’nin 18 yıldır Afganistan’da sürdürdüğü savaşla ilgili olarak, “Eğer bu savaşı kazanmak isteseydim Afganistan yeryüzünden silinirdi. 10 günde yok olurdu; ancak bu yoldan gitmek istemiyorum. Pakistan ve diğerleriyle bu zor durumdan kendimizi çıkarmak istiyoruz. Polis de olmak istemiyoruz ama aslında şu an resmen bir polis gibiyiz. 19 yıldır Afganistan’dayız ve bu saçmalık” diye konuştu.

Trump, Afganistan’da kazanmak için savaşmadıklarını, okul ve benzin istasyonları kurduklarını, ancak bunun Afganistan’ın görevi olduğunu, ABD’nin olmadığını sözlerine ekledi.

Afganistan hükümeti, Beyaz Saray’a bir çağrı yaparak Trump’ın bu sözlerinin açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Trump’ın görüşmeye damga vuran ikinci gafı ise Hindistan ile Pakistan arasında 70 yıldır süren Keşmir sorunuydu.

Trump, Keşmir sorunun çözümü için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’den de kendisine bu yönde talep geldiğini iddia etti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Modi’nin böyle bir talebi olduğu yönündeki iddiayı derhal yalanladı. Hindistan, üçüncü ülkelerin Keşmir sorununda arabuluculuk yapmasına karşı.

ABD-Pakistan ilişkileri uzun süredir Pakistan’ın Taliban ile olan bağlantıları yüzünden oldukça gergindi. Bu yüzden Trump geçen yıl Pakistan’a yapılan güvenlik yardımını sınırlandırmış, ülkeyi yalancılık ve dolandırıcılıkla suçlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.