Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beş aydır kayıp olan altı KHK’liden dördü Emniyet’te ortaya çıktı, ikisinin akıbeti belirsiz: Milletvekilleri, Cumartesi Anneleri ve İHD yöneticileri anlatıyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile FETÖ ile irtibatlı oldukları iddiasıyla kamudaki görevlerinden ihraç edilen ve şubat ayından beri kendilerinden haber alınamayan Salim Zeybek, Erkan Irmak, Özgür Kaya ve Yasin Ugan’ın gözaltında olduğu bilgisi dün gece ailelerine bildirildi. Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen hakkında ise hâlâ haber alınamadığı aktarıldı. Kaçırıldığı iddia edilen altı kişiden dördünün gözaltına alınmasını, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ile konuştuk. 

Medyascope’tan Gamze Elvan’a konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, benzer bir şekilde 2017 yılında da kaybedilen insanların olduğunu ve benzer bir şekilde ortaya çıkıp gözaltına alındıklarını hatırlattı:

“Yaklaşık 150 günden fazladır gözaltında olan veya zorla kaybedilen, akıbetleri konusunda bilgi olmayan bu vatandaşlar hakkında daha açıklayıcı bir bilgi alacağız. Ancak 2017 yılında benzer şekilde kaybedilen insanlar vardı, onlar daha sonra yine benzer bir biçimde ortaya çıktılar ve gözaltına alındılar. Onların konuşmadıkları, akıbetleri ile ilgili bir bilgi verilmediği, yakınlarına özellikle bu konuda telkinde bulunulduğu ve baskı yapıldığı konusunda en azından bende bir kanaat var. Ama kamuoyunda ve parlamentoda gündem olan ve her vesilede gündeme getirdiğimiz zorla kaybettirme vakalarıyla ilgili olarak mutlaka hükümetin, Adalet ve Dışişleri bakanlıklarının bir açıklama yapma zorunluluğu var. Bu açıklama ikna edici ve makul olmalı. Zira Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin gündeminde de bu zorla kaybedilme vakaları var.”

1995 yılında gözaltına kaybedilen ve cansız bedeni Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ise şöyle konuştu:

“Bu altı kişinin ailelerinin başvuruları tanıklarla belgelenerek aslında bu kişilerin gözaltına alındıkları ortadaydı. Aylardır ailelerinin yürüttüğü görüşmeler, çalışmalar, mücadele sonucunda -ki bizlerin de desteği oldu- Salim Zeybek, Erkan Irmak, Özgür Kaya ve Yasin Ugan’ın emniyette tutulduğunu öğrendik. Bu haber bizleri gerçekten çok sevindirdi. En kısa sürede, acilen Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen’in de gözaltında tutulduğunu açıklanmasını istiyoruz, ailelerin de bir an önce sevdiklerine kavuşmasını istiyoruz. Bu uzun soluklu bir mücadele, umuyoruz ki bizim sevdiklerimizle de ilgili yetkililer bir an önce adım atar ve bir an önce bizler de sevdiklerimize kavuşabiliriz.” 

Kayıpların bulunması için Cumartesi Anneleri de destek verdi

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, bu noktaya gelinmesinde haber alınamayan KHK’lilerin yakınlarıyla Cumartesi Anneleri’nin enerjilerilerini birleştirmelerinin etkili olduğu kanısında:

“Bu sürecin aynı zamanda tüm kayıpların akıbetlerinin ortaya çıkarılmasına da bir adım olması arzusunu taşıyoruz. Bu ülkede kaybolan sadece birkaç kişinin değil ama kaybolan tüm insanların akıbetlerinin ortaya çıkarılması ve bulunmaları gerekiyor. Umuyoruz ki böyle bir sürecin başlangıcı olsun. Ancak bunu söylerken sadece bir birlik olarak ifade etmenin yetersiz olduğunun da farkındayız. Bu son süreçte, özellikle son altı kayıp tartışması üzerinden değişik kesimlerin bir araya gelmeleri, güçlerini birleştirmeleri, Cumartesi Anneleri ve bu son kayıpların ailelerinin enerjilerinin birleşmesi onların bulunmalarına vesile oldu diye düşünüyoruz. Yani bu tam da Cumartesi Anneleri’nin 24 yıldır sürdürdükleri mücadelenin başarısıdır. Bu başarının devam edebilmesi için bu birlikteliğin devam etmesi gerekiyor.” 

Diğer iki kişinin nerede oldukları hâlâ bilinmiyor

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise konu hakkında henüz net bir açıklama yapılmadığını aktardı: 

“Emniyet’ten bir açıklama bekliyoruz. Aileler ve avukatları şu an Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde, il içinden ve il dışından hemen geldiler. Şu anda daha izi belli olmayan Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz’ın eşi büyük bir tedirginlik, üzüntü ve bekleyiş içerisindeler. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden gece yarısı gelen bir telefonda dört aileye, ‘Eşleriniz bir operasyon çerçevesinde göz altında’ denmiş, yarın gelmelerini söylemişler. Sabah gittiklerinde Emniyetin önündeki bir polisin ifadesinde dört kişi yürürken bir yerde GBT’ye yakalanmışlar ve bundan dolayı gözaltına alınmışlar gibi bir açıklama yapmışlar. Aileler de şaşırmışlar tabii, dün akşam ve bugün yapılan farklı açıklamalar nedeniyle. Tabii bu Emniyet’in resmi açıklaması değil. Şu anda net bir açıklama yok.”

Tanrıkulu, Ocak, Gergerlioğlu ve Yoleri’nin konu hakkında görüşlerini dinlemek için:

Ne olmuştu? 

7-20 Şubat 2019 tarihleri arasında tanık beyanlarına göre altı kişi sivil polislerce siyah Transporter araç ile kaçırıldı ve yakınları, bu kişilerden bir daha haber alamadı. Cumartesi Anneleri de bu konuyu yakından takip ederek, 745. basın açıklamalarında kaybolan Gökhan Türkmen, Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak, Mustafa Yılmaz ve Salim Zeybek’in nerede olduklarını sormuştu. Dün gece ise Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz dışında dört kişinin Emniyet'te tutulduğuna dair aileler bilgilendirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.