Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metal işkolunda greve doğru: MESS teklifini yüzde 10’a yükseltti, işçi sendikaları kabul etmedi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) alınan grev kararları üzerine, Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikaları ile bugün yeniden görüştü. MESS teklifini yüzde 8’den yüzde 10’a revize etti. Ancak işçi sendikaları MESS’in teklifini kabul etmedi.

Metal işkolunda, 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde ekim ayından beri süren müzakerelerden bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş sendikaları geçen hafta grev kararı aldı.

MESS grev kararlarının ardından, Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikalarından yeniden görüşme talep etti. Bugün gerçekleştirilen görüşmelerden de bir sonuç çıkmadı.

Bugünkü görüşmede MESS, daha önce önerdiği yüzde 8’lik teklifini yüzde 10’a yükseltti. Altışar aylık dönemler için de enflasyon oranında artış teklif etti. MESS, işçi sendikalarının da tekliflerini revize etmelerini istedi.

Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26 oranında ücret artışı talep ediyor. Birleşik Metal-İş ise aynı dönem için yüzde 34 ücret artışı istiyor.

Birleşik Metal-İş: “MESS’in bu teklifinin kabul edilmesi sözkonusu değildir“

Birleşik Metal-İş konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından “MESS teklifini yüzde 10’a revize etti, kabul etmedik” açıklamasını yaptı. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, MESS ile anlaşma sağlanamazsa 5 Şubat’ta greve çıkacak.

Türk Metal: “Haklarımızı geriye götürecek teklifi kabul etmiyoruz”

Türk Metal Sendikası da yaptığı açıklama ile teklifi kabul etmediklerini duyurdu. Açıklamada, “MESS ‘in üç yıllık sözleşme teklifi başta olmak üzere haklarımızı geriye götürecek taleplerini sürdürdükleri gerekçesiyle, MESS’in bu isteğini reddederek görüşmeyi sonlandırdık” denildi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.