Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı yıl önce Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci yurt çapında anıldı, Ankara’daki anmaya polis müdahale etti

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenler; yakınları, sendikalar, hak ve meslek örgütlerince birçok kentte anıldı.

Somalı çocuklar babalarının mezarına gitti 

Maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için, bu yıl da aileleri, yakınları ve sivil toplum örgütleri tarafından mezarları başında anma töreni düzenlendi. İşçilerin mezarlarına karanfil bırakan aileler, dualar okudu. Katliamda babalarını kaybeden 14 yaş altı çocuklar da sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığı 11.00-15.00 saatleri arasında mezarlık ziyaretinde bulundu.

Soma Madenci Anıtı’nda anma

Manisa’nın Soma ilçesinde bir araya gelen Bağımsız Maden-İş Sendikası, KESK, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve kitle örgütleri yaşamını yitiren maden işçilerini Madenciler Anıtı önünde andı.

Eylemde konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri İsmail Türe, mücadelelerinin yeni başladığını söyleyerek şunları kaydetti: “13 Mayıs’tan sonra şu yüzden iki Soma var: Birincisi rantiyenin, patronların, siyasetin, sarı sendikanın Soma’sı. Diğeri kaybettiği canları için mücadele eden 301 kişinin ailelerinin, termiğin zehirlemesine, tarım arazilerinin sermayece yağmasına itiraz edip mücadeleye tutuşanların ve patron, siyaset, sarı sendika tezgahına başkaldıran; insanca yaşam, insanca çalışma koşullarını bizzat kendi güçleriyle yaratmak için sendikalarını kuran maden işçilerinin Soma’sı.”

DİSK- KESK- TMMOB- ATO Ankara’da basın toplantısı düzenledi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Ankara Tabip Odası (ATO), Soma faciasının katliamının altıncı yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. ATO binasında gerçekleştirilen toplantıya, emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Emek ve meslek örgütlerinin katliamının yıldönümü dolayısıyla başkentteki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri anma etkinliğinin Ankara Valiliği tarafından salgın gerekçesiyle yasaklandığını belirten Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Salgından kaynaklı 20 kişinin anma yapmasına izin vermediler ama biliyoruz, madenlerde yüzlerce kişi iç içe sosyal mesafe olmaksızın çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.

Ankara’da Soma anmasına müdahale

Ankara-Çankaya’da bulunan Madenci Anıtı önünde yapılmak istenen anmaya ise polis müdahale etti. Anmaya Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Parti ve çok sayıda kitle örgütü çağrıcı olmuştu. 

Kitlenin bir araya gelmesi ardından Madenci Anıtı’nı ablukaya alan polisler, “valilik izni” olmadığı gerekçesiyle anmaya izin vermedi. Olgunlar Sokak’ta bir araya gelen onlarca kişi “Üzüntümüz öfkemizin tohumudur” yazılı döviz açtı. Madenci Anıtı’na yürümeye başlayan kitleye polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, Soma katliamının altıncı yılında, hayatını kaybeden 301 madenciyi andı

Siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları, dernekler ve siyasi örgütlerin ortak katılımıyla bir araya gelen İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri, Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması öncesi Kadıköy Süreyya Operası önünde bir eylem gerçekleştiren Gençlik Örgütleri, sloganlar eşliğinde Beşiktaş İskelesi’ne yürüdü.  

“Sizin ‘normaliniz’ Soma’dır” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, basın metnini Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı okudu. 

Sermaye düzeninin işçilere ve emekçilere her durumda ölüm ve açlıktan başka bir vaadi olmadığını söyleyen Saygılı, “İşten atmaların yasaklanması adı altında ücretsiz iznin yasallaştırılması, kısa çalışma ödeneğinin gaspı, güvencesiz ve esnek çalışmanın salgın bahanesi ile genelleştirilmesi, işsizliğin yığınlar halinde artması gibi sonuçlar salgının yarattığı yaşamsal tehdidi genelleştirmekte açlık ve sefaleti konjonktürel olmaktan çıkararak süreklileştirmektedir. İşçilere açlık ve ölüm, bu düzenin fıtratıdır, normalidir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.