Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dr. Murat Özveri: “SGK’nın koronavirüsü iş kazası tanımından çıkarması sadece süreci zorlaştıran bir idari işlemdir”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 7 Mayıs 2020 tarih ve 2020/12 sayılı genelge ile koronavirüs hastalığına maruz kalan sigortalılar hakkında iş kazası veya meslek hastalığı hükümlerinin değil, hastalık sigortası hükümlerinin uygulanacağını duyurdu. Bu genelge ile hastalığa yakalanan çalışanın işverene tazminat davası açmasının önüne geçiliyor. Salgına yakalanıp hayatını kaybeden çalışanın ailesine maaş bağlanması hakkı da ortadan kalkıyor.

Medyascope özel yayınında Çalışma Ekonomisi Uzmanı Avukat Dr. Murat Özveri ile SGK’nın koronavirüs genelgesini ve koronavirüs salgınının çalışma hayatına etkilerini konuştuk.

SGK’nın genelge ile “koronavirüs meslek hastalığıdır” veya “değildir” deme yetkisi olmadığını söyleyen Özveri, “SGK’nın bir genelge ile ‘koronavirüs iş kazası değildir’ demesi sadece sigortalılar açısından süreci zorlaştıran, sürecin önüne engeller getiren bir idari işlemdir. İş kazası olup olmadığı konusunda hukuki bağlayıcılığı olan bir düzenleme değildir” dedi.

Özveri son günlerde MÜSİAD tarafından gündeme getirilen “izole iş yeri” projesine de değindi.  “İzole işyeri” kavramı ile durumun kibarlaştırılmasının bir anlamı olmadığını belirten Özveri şöyle konuştu: “Bu proje, tipik bir şekilde günde 18 saat çalışma dayatılan, adeta cezaevlerine dönüşen işyeri projesidir. Bu projeler ahlak, hukuk ve mantık açısından kabul edilemez. Bu, 150 yıldır işçilerin büyük bedeller ödeyerek kazandığı hakların elinden alınmasıdır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.