Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (46) – HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Polislerin kayyumlara karşı yapılan basın açıklamasına müdahale sırasındaki cüreti, Türkiye’nin manzarasını çok net gösteriyor”

Ankara Gündemi programında Batu Bozkürk, bu hafta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu konuk etti. Programda, 20 Mayıs Çarşamba ve 21 Mayıs Perşembe günleri HDP Ankara İl Başkanlığı önünde yaşanan polis müdahalesi ve geçen ay yürürlüğe giren İnfaz Yasası’ndan kimlerin yararlanıp kimlerin yararlanamadığı konuşuldu.


“Dokunulmazlığı olan bir milletvekili olarak bana saldırmaya çalıştılar”

Gergerlioğlu, 20 Mayıs’ta kayyumlara karşı HDP Ankara il binası önünde bir basın açıklaması yapılmasının planlandığını ancak polisin bu açıklamaya izin vermeyerek çok sert bir müdahaleyle 12 kişiyi gözaltına aldığını söyledi. Buna tepki olarak, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ve parti temsilcileri ile birlikte 21 Mayıs’ta yine HDP İl Başkanlığı önünde bir açıklama yapmak için buluştuklarını anlatan Gergerlioğlu, burada onlarca polis ve polis aracıyla karşılaştıklarını söyledi. Bunun üzerine polisle bir diyaloğa girdiklerini belirten Gergerlioğlu, kendisi ve Peköz ile birlikte HDP’nin Ankara’daki iki eş başkanına, yani dört kişiye basın açıklaması izni verildiğini aktardı. Ancak bu konudaki uzlaşmaya rağmen, basın açıklaması yaptıkları sırada polislerin yüksek sesli motorlu araçları çalıştırarak açıklamayı “sabote ettiğini” belirtti. Bu sırada polisle sürtüşme yaşadıklarını anlatan Gergerlioğlu, yaşanan itiş kakışta polislerin kendilerine “alttan tekme atmaya çalıştığını” söyledi. HDP Milletvekili Gergerlioğlu, “Dokunulmazlığı olan bir milletvekili olarak bana saldırmaya çalıştılar” dedi.

“Bu Çakıcı yasasıydı, net bir şekilde ortaya çıktı”

İnfaz Yasası için ise “Adil ve eşitlikçi olmalıydı” diyen Ömer Faruk Gergerlioğlu yasayla; hırsızlık, gasp, zimmet suçunu işleyenlerin ve mafya liderlerinin tahliye olduğunu belirtti. “Bu Çakıcı yasasıydı, net bir şekilde ortaya çıktı” diye ekleyen Gergerlioğlu, adil şekilde yargılanmayan ve sağlık açısından risk grubunda olan siyasi mahpusların ise acımasızca içeride tutulmaya devam edildiğini söyledi. Gergerlioğlu burada bir de örnek vererek “Osmaniye Cezaevi’nde Sabri Kaya isimli hasta bir mahpus vardı. Kalp kapakçık değişimi ameliyatları geçirmiş, cezaevinde takibi mümkün olmayan bir kişiydi. Ama inatla onu cezaevinde tutmaya çalışıyorlardı. Cezaevi yönetimini kaç kez aradık, hastane yetkilileriyle kaç kez görüştük. Bu kişinin içeride kalamayacağını, ölmesi halinde büyük bir vebal olacağını söyledik. Dün bu mahpus hastanede yaşamını yitirdi. İnfaz Yasası adil ve eşit olsaydı bu kişi yasayla tahliye olacaktı” dedi. Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin bu yasayı iptal etmesi ve genişletmesi gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.