Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabip odaları salgını anlatıyor – Balıkesir: “Tedavide hidroksiklorokin uzun süre kullanıldı”

Koronavirüs salgınında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeniden açılma süreci başladı. Yeniden açılan yerlerin başında alışveriş merkezlerinin gelmesini hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu hem de Türk Tabipleri Birliği (TTB) eleştirdi. Bu süreçte özellikle TTB, Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuyla veri paylaşmaktan sakındığını belirtti ve bakanlığa sıklıkla şeffaflık çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, bu eleştirileri ve çağrıları, 5 Mayıs’ta düzenlenen AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında “barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili taslağın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi gerektiğini” söyleyerek yanıtladı.

Salgın da verilere ilişkin şeffaflık tartışmaları da yeniden açılmanın ardından yaşanabilecek riskler de Türkiye’nin gündemindeki yerini koruyor. Söz sırası bu kez, yurdun dört bir yanındaki tabip odalarında. Balıkesir Tabip Odası, yaz sezonlarında turizm hareketliliğiyle konuşulan Balıkesir’in salgınla mücadelede geldiği son durumu Medyascope’a anlattı.

Salgının etkisinde geçen yaklaşık üç ayı değerlendiren Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Cılız, “Balıkesir’deki vaka üzerinden vefat sayısını oranladığımız zaman yaklaşık yüzde 6,93 çıkıyor. Bunu da kentte yaşlı nüfusun fazla olmasına bağlıyoruz. Bu oran, Türkiye oranından daha yüksek” dedi.

Cılız, koronavirüs tedavisinde dünya kamuoyunda tartışma yaratan hidroksiklorokin adlı ilacın Türkiye’de kullanılmasına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Dün itibarıyla hidroksiklorokin Fransa’da yasaklandı. Bu ilaç uzun süre kullanılmış oldu. Bilimsel anlamda karşılaştırma yapmamız hemen şu anda mümkün değil. Sağlık Bakanlığı’nca bunun (bir daha) değerlendirilmesi lazım. Şu anda mevcut bir tedavi yok, yarar göstereceği varsayılan tedaviler uygulanıyor.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.