Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FedEx, sponsoru olduğu Washington Redskins’ten ırkçı ifade içerdiği gerekçesiyle ismini değiştirmesini istedi

Küresel çapta hava-kara transfer, kargo ve lojistik hizmeti sunan Amerikan şirketi FedEx, sponsoru olduğu Amerikan futbolu takımı Washington Redskins yönetiminden takımın adını değiştirmelerini talep etti. Aynı zamanda takımın stadyum sponsoru olan FedEx, ırkçı ifade içerdiği gerekçesiyle takımın isminin değişmesini talep ediyor. Perşembe günü yayımladıkları tek cümlelik açıklamada bu talebi dile getiren FedEx yetkilileri, “Takımın yöneticileriyle isim değişikliği talebimiz hakkında konuştuk” dedi. Takımın sahibi Dan Snyder ise cuma günü yaptığı açıklamada yeni adın ne olabileceğiyle ilgili seçenekleri değerlendirmeye başladıklarını belirtti. 

Snyder, “İsim değişikliği süreci, takımımıza gurur duyduğu geçmişinin ve geleneklerinin yanı sıra eski oyuncularımızın, sponsorlarımızın, Ulusal Futbol Ligi’nin ve gururla temsil ettiği bölge halkının görüşlerini de dikkate alma fırsatı sunuyor” diye konuştu. Washington Redskins’in koçu Ron Rivera ise “Bu benim için oldukça hassas bir mesele. Dan Snyder ile işbirliği içinde isim değişikliği sürecini yönetmeyi ve Amerikan yerlilerinin adını yaşatmayı sürdürmeyi umuyorum” dedi. 

Washington Redskins takımının sahibi Dan Snyder.

Washington Redskins yani “Washington Kızılderilileri” adlı futbol takımının logosunda ise bir Amerikan yerlisi resmediliyor. 20 yılı aşkın süredir takımın sponsoru olan ve Amerikan Fortune dergisi tarafından yılın en başarılı 100 şirketi arasında gösterilen FedEx’in isim değişikliği talebi, takım için kritik bir öneme sahip. 

85 yatırımcı firma bir araya gelerek aralarında FedEx, PepsiCo ve Nike’ın da bulunduğu şirketlerden Washington Redskins ile bağlarını kesmelerini talep etti. Aksi takdirde, bu şirketlere yaptıkları yatırımları keseceklerini belirttiler. FedEx’in isim değişikliği talebi ise, yatırımcıların bu talebinin akabinde geldi. 

Sözkonusu şirketlere yatırım yapan hissedarlar, Washington Redskins takımının adını “ırkçı bir hakaret” olarak görüyor. Yatırımcılar, FedEx, Nike ve PepsiCo gibi şirketlerin farklılıklara saygı duymaları gerektiğini ve dışlayıcı söylemlerden kaçınmaları gerektiğini düşünüyor. 

Siyah Amerikan vatandaşı George Floyd’un (46) polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından hızla yayılan öfke dalgasının ve ırkçılık tartışmalarının da bu talepte önemli ölçüde etkisi var. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) genelinde devam eden ırkçılık tartışmalarının, yatırımlarının değerini etkilemesinden endişelenen firmalar, Washington Redskins gibi ırkçı jargona ait isimlere sahip olduğunu düşündükleri takımlardan ve şirketlerden, “temsil ettiklerini söyledikleri değerlere sahip çıkmak adına harekete geçmelerini” talep ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.