Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD koronavirüs aşısı için Novavax’a 1.6 milyar dolar ödeyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), henüz piyasaya hiçbir aşı sürmemiş Novavax şirketine koronavirüs aşısı geliştirmesi için 1.6 milyar dolar ödeyecek. New York Times’dan Katie Thomas’ın haberine göre, önümüzdeki senenin başında 100 milyon dozluk aşı üretimi için yapılan bu girişim, Başkan Donald Trump yönetimindeki hükümetin “Işık Hızı Ötesi Operasyon” (Operation Warp Speed) teşebbüsü altındaki en büyük anlaşma.

Işık Hızı Ötesi Operasyon, Trump yönetiminin sene sonunda koronavirüs aşısının bulunacağı iddiasını gerçekleştirebilmek için kurulmuş bir girişim. Yetkililer, hangi aşı ve tedavilerin bu girişim kapsamında olduğunu açıklamayı reddediyor.

Pazar günü yapılan röportajda, Novavax Genel Müdürü ve Başkanı Stanley C. Erck, 1.6 milyar doları hükümetin nasıl karşılayacağını bilmediğini söyledi. Daha sonra Novavax sözcülerinden biri, paranın Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan geldiğini belirtti.

Mayıs ayında, Trump yönetimi Işık Hızı Ötesi Operasyon adı altında, aşıyı ekim ayına kadar bulacağını söyleyen İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca’ya 1.2 milyar dolarlık ödül vereceğini duyurmuştu. Moderna Therapeutics, Johnson & Johnson, Merck and Sanofi gibi ilaç firmaları da koronavirüs aşısı deneyleri için devlet yardımı almıştı.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex M. Azar II, Novavax’ın Işık Hızı Ötesi Operasyon ekibine eklenmesinin, bu senenin sonuna kadar etkili bir aşı bulunması ihtimalini artırdığını söyledi.

Novavax Başkanı Erck, AstraZeneca ve GlaxoSmithKline gibi üretici firmalardan yönetici alımları yaptığını ve koronavirüs aşısı test sürecinin, şirketin diğer ilaçları üretirken geçirdiği süreçle aynı olduğunu söyledi. Erck, “Bizim gibi piyasada ürünleri bulunmayan bir firmayla iş yaparak risk alıyorlar. Başaracağımıza inanıyorlar” dedi.

Aşı uzmanları, Novavax’ın Hepatit B gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan protein bazlı aşı deneylerinin çalışmalara büyük yarar sağlayacağı kanısında. Sanofi ilaç firması da koronavirüs aşısı araştırmaları için, yine protein bazlı aşı üreten ve 31 milyon dolar fonlanmış devlet destekli şirketlerden biri. Mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü John P. Moore da çalışmalarda farklı yaklaşımlar sunan firmalara ödenek sunmanın mantıklı olduğu görüşünde.

Novavax sene sonunda aşı üretimine başlamış olacak

Erck, ABD ile yapılan bu anlaşma sayesinde, son aşama klinik denemeleri bitmeden, sene sonunda koronavirüs aşısı üretiminin başlayabileceğini söylüyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde, üretecekleri aşının güvenli ve etkili olması durumunda, 50 milyon kişinin aşı olacağını iddia ediyor. Savunma Bakanlığı’yla haziran ayında 60 milyon dolarlık sözleşme imzalayan Novavax, ABD ordusuna 10 milyon doz aşı sözü vermişti.

İlk aşama denemelerinin sonuçları bu ay bekleniyor

İlk aşama denemelerine mayıs ayında Avustralya’da başlayan Novavax, sonuçları bu ay içinde bekliyor. Üçüncü faz denemelerine ise sonbahara kadar başlamayı hedefleyen şirket, verilerin 2020 yılının sonuna kadar yayımlanacağını söylüyor.

“Hedeflenen tarihler fazla iyimser”

Bazı uzmanlar ise, yeni bir aşının geliştirme süreci yıllar alırken şirketlerin ve hükümetlerin koronavirüs aşısı üretimi için hedeflediği tarihleri fazla iyimser buluyor.

“Birden fazla aşı çalışmasının başarılı olmasına ihtiyacımız var”

Erck, bütün dünyanın aşıya ulaşabilmesi için birden fazla aşı çalışmasının başarılı olması gerektiğini belirtti. “Herkesin aşısının işe yaramasını umuyoruz” diyen Erck, Epidemi Hazırlık İnovasyonu Koalisyonu’yla yaptığı anlaşmayla Avrupa ve Asya’ya da yayılmayı hedefliyor. Buralardaki firmalarla da anlaşmalar yapmayı planlayan firma, ABD dışına da hizmet vermeyi amaçlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.