Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bayramın bilançosu ağır: Sağlıksız koşullarda kurban kesildi, sahillerde izdiham yaşandı, kurbanlar satıcıların ellerinde kaldı

Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulması gereken bayram günlerinde önlemler hiçe sayıldı. Kamyonet kasalarında, sokaklarda kurban kesildi. Bayramda sahillere ve adalara akın edenler, sosyal mesafe kurallarına uymadı. Mangal yapanların dikkatsizliği yüzünden, bir gün içinde 15 ormanlık alanda yangın çıktı.

Koronavirüs salgını nedeniyle bu sene Kurban Bayramı’nda önlemlerin artırılması ve hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğine dair birçok uyarı yapıldı. Buna rağmen birçok kurban pazarında, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadı. Kurban hizmetlerinde uyulması gereken kurallara dair yayımlanan mevzuata da riayet edilmedi. İzmir’in Karabağlar ilçesinde kamyonet kasasında kurban kesildi; İstanbul’da sitelerin ve kurban pazarlarının çevreleri kaçak kesim yerleri haline geldi. Kocaeli’nin Derince ilçesinde boş arazilerde sağlıksız koşullarda kurban kesilirken Adana’da, sokaklarda ve parklarda bile kesim yapıldı. 

Bayramın ilk üç gününde 2 bin 965 kişi daha koronavirüse yakalandı, 54 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. 

Satılamayan kurbanlık hayvanları Et ve Süt Kurumu satın alacak

Artan yem ve ulaşım maliyetlerinin büyük bir kısmı kurban fiyatlarına yansıtılmamasına rağmen birçok hayvan, satıcıların elinde kaldı. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik’in yaptığı açıklamaya göre, bu sene kurban satışının 3 milyonu aştığı tahmin ediliyor. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, satıcıların ellerinde kalan hayvanları, Et ve Süt Kurumu’nun satın alacağını söyledi.

Sahillerde izdiham yaşandı, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadı

İstanbullular, bayram günlerinde Adalar’a ve Şile sahillerine gitti. Koronavirüs salgını kapsamında maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekirken Küçükçekmece’deki Menekşe Plajı, Florya’daki Güneş Plajı, Adalar ve Şile sahillerinde izdiham yaşandı. Bayram izninde tatile gitmek isteyenler Ege ve Akdeniz sahillerine ve otogarlara akın etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, bayram sürecinde koronavirüs salgını kapsamında alınması gereken önlemler konusunda, vatandaşları uyardı.

Bir günde 15 orman yangını

Sadece pazar günü, 15 ormanda yangın çıktı. Mangal ateşi sebebiyle yaşanan yangınlarla ilgili Orman Genel Müdürlüğü, Twitter hesabından, “Keşke milletçe mangalda eti yakmamak için gösterdiğimiz özeni, mangal ateşini söndürmek için de göstersek. Bugün 15 orman yangınımız var. Hassas alanlarda hiç ateş yakmasak. Ormanlarımız yanmasa. Güzel olmaz mı?” dedi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de vatandaşları orman yangınları konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.