Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manhattan Bölge Savcılığı, ABD Başkanı Trump ve şirketini yolsuzluk şüphesiyle soruşturma altına aldıklarını açıkladı

New York-Manhattan Bölge Savcılığı, pazartesi günü (3 Ağustos) yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve şirketi hakkında, banka ve sigorta işlemlerinde yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Savcılık, soruşturmanın odak noktasını henüz kamuoyu ile paylaşmadı. Ancak savcılık, yürüttükleri soruşturma kapsamında hazırladıkları raporların, mahkemeye “tartışmasız bir şekilde” Trump’ın vergi gelirlerine dair detaylara erişme hakkı tanıdığını belirtti. Öte yandan açıklama, soruşturmanın kapsamının bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılandan daha büyük olduğuna işaret ediyor.

Manhattan Bölge Savcısı Cyrus R. Vance Jr., Trump ve muhasebecilerine daha önce iletilen mahkeme celbine dikkat çekti. Bu celpte, Trump’ın ve şirketinin geçen sekiz yılda elde ettiği vergi gelirlerinin detaylarını mahkemeyle paylaşması istenmiş ancak Donald Trump, bir hâkimden sözkonusu celbi geçersiz saymasını talep etmişti. Trump’ın servetine ilişkin detaylı soruşturmaya ve eski avukatı Michael D. Cohen’in ABD Kongresi’ne verdiği ifadeye dayanarak hazırlanan raporlar, ABD Başkanı’nın sahip olduğu mülkiyetin net değerini kredi sağlayıcılara ve sigortacılara olduğundan fazla gösterdiğine işaret ediyor. 

Trump, vergi gelirlerini mahkemeyle paylaşmasını talep eden mahkeme celbinin gereklerini yerine getirmemek için yaklaşık bir yıldır mücadele veriyor. Trump başlangıçta, ABD Başkanı olarak pozisyonunun kendisini bu celbin gereklerini uygulamaktan muaf kıldığını iddia etmişti. Ancak Yüksek Mahkeme, Trump’ın bu iddiasını net bir şekilde reddetti. Öte yandan, Trump’a bir alt mahkemeye, Manhattan’a dönme ve celbe neden karşı geldiğine dair yeni kanıtlar sunma hakkı tanındı. 

Manhattan Bölge Savcısı Vance ise Trump’ın muhasebe şirketine ilk olarak Ağustos 2019’da gönderdikleri celbin, Trump ile ilişkisi olduğunu iddia eden iki kadına “sus payı” olarak ödenen yüksek meblağlarla ilgili olduğunu belirtti. Mahkeme dosyası için hazırlanan rapora göre, bu ödemeleri planlayan Trump’ın avukatı Cohen idi. Savcılık, bu ödemeler yapılırken New York yasalarının herhangi bir şekilde çiğnenip çiğnenmediğini anlamaya çalışıyor. Trump’ın avukatları ise iddiayla ilgili, “hiçbir yanlış adım atmadıklarını” söylüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.