Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IMF, “Küresel Dengesizlikler ve Kovid-19 Krizi” raporunu yayımladı: “Dış finansman ihtiyacı ve rezervlerin düşüklüğü, Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor”

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dış Sektör Raporu’nun 2020 sayısını “Küresel Dengesizlikler ve Kovid-19 Krizi” ismiyle yayımladı. Euro bölgesine ek olarak 29 farklı ülkenin dış pozisyonlarının incelendiği raporda Türkiye hakkında değerlendirmeler de bulunuyor.  

Rapora göre, küresel cari işlemler dengesi 2019 yılında yüzde 0,2 azalarak dünya gelirinin yüzde 2,9’u oldu. 2019’da gerçekleşen cari işlemler dengesinin yüzde 40’ının aşırı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, dengedeki azalma olumlu olsa da bunun, salgın öncesinde de birçok ekonominin hassas olduğunun bir göstergesi olduğu aktarıldı. 

Dış pozisyonların nasıl gelişeceğinin “fazlasıyla belirsiz” olduğu belirtilen raporda, risklerde herhangi bir artışın, halihazırda cari açığı ve dış borcu yüksek, döviz rezervleri az olan ekonomiler için dış krizin bir habercisi olabileceği söyleniyor. Salgında ikinci bir dalga yaşandığı takdirde, gelişmekte olan ülkelerin cari açıklarının artabileceği, emtia ihracatçılarının cari işlemler dengesini düşürebileceği ve böylece küresel ticaretteki azalmanın daha da derinleşebileceği belirtiliyor. 

“Türkiye şoklara karşı savunmasız”

Türkiye’nin dış pozisyonunun 2019 yılında nispeten güçlü olduğunun belirtildiği raporda, belirsizliklerin yüksek olduğu da hatırlatılıyor. 2018 yılında Türk Lirası’nın keskin düşüşünün uzun vadede toparlanmasının beklendiği söylense de raporda, “Dış finansman ihtiyacı, düşük rezervlerle birleştiğinde Türkiye’yi şoklara karşı daha savunmasız bırakıyor” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Raporda Türkiye hakkında şu ifadeler de yer alıyor: “2020 yılının başlarında ülkedeki toplam rezervler, mayıs ortasına kadar 22 milyar dolar azaldı. Net uluslararası rezervler ise yıl başından beri 15 milyar dolar küçülerek 26 milyar dolara düştü. Dış borçların boyutu ve sıcak para akışına dayanması göz önünde bulundurulduğunda, ülkenin orta vadede rezervlerinde kayda değer bir artış yaşaması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.