Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times’tan Yunanistan’a ağır suçlama: Göçmenleri denize atıp, ölüme terk ediyorlar

The New York Times’ın haberine göre, Yunanistan, kaçak yolla Yunan adalarına geçmiş ve halihazırda merkezlere yerleştirilmiş mültecileri kendi karasularının dışına gönderiyor. Bir başka deyişle Yunanistan, mültecileri sorumluluk alanının dışına iterek ölüme terk ediyor. 

Gazeteye göre, mültecilerin gizlice karasularının dışına taşınması ve denizde kaderlerine terk edilmesi uygulaması aylardır devam ediyor. Bu süre içinde en az 1072 mülteci Yunan yetkililer tarafından, en az 31 kez şişme lastik botlara bindirilerek Yunan karasuları dışına taşındı ve denizde bırakıldı. Gazete, 31 terk edişin tümünü takip ederken, bunları fotoğraflarla belgeledi. Haberin kaynağı olarak iki akademik araştırmacı, üç bağımsız gözlemci ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri gösteriliyor.

 50 yaşındaki Suriyeli öğretmen Najma al-Khatib’in de bulunduğu bot Türk yetkililer tarafından kurtarılırken.

The New York Times, haberde kurtulanların kimliklerine de yer verdi. 50 yaşındaki Suriyeli öğretmen Najma al-Khatib, maske takmış Yunan yetkililer tarafından 26 Temmuz günü daha gün ağarmadan, gözlem altında tutuldukları merkezden alınıp, içinde bebeklerin de bulunduğu 22 kişilik bir bota bindirilerek Rodos Adası açıklarına bırakıldığını anlattı. Khatib’in de içinde olduğu 22 kişilik bot, diğerlerine göre çok daha şanslıydı. Çünkü mülteciler açığa sürüklenmeden Türk Sahil Güvenlik yetkilileri tarafından kurtarıldı.

Najma al-Khatib yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yaşananlar insanlık dışı. Bombaların korkusuyla Suriye’den kaçtım, içinde bulunduğum durum ise bu. Keşke bir bombanın altında ölmüş olsaydım.” 

Yunanistan, mülteciler için “Avrupa’ya açılan kapı” konumunda. (Aris Messinis/AFP)

Suriye’deki iç savaşın “en kanlı yılı” olan 2014’ten sonra Avrupa’ya başlayan göç dalgasında Yunanistan, mülteciler için “Avrupa’ya açılan kapı” olmuştu. O tarihten itibaren deniz üzerinden gerçekleşen göçleri engellemek için benzer yasadışı yöntemler birçok devlet tarafından uygulandı.

Yunanistan hükümeti ise yasadışı işlem yapıldığını reddediyor. Hükümet sözcüsü Stelios Petsas, “Uluslararası protokol, anlaşma ve uygulamalar sözkonusu olduğunda Yunanistan’ın kanıtlanmış, başarılı bir geçmişi var. Bu durum göçmen ve mülteciler sözkonusu olduğunda da geçerli” diye konuştu.

McGill Üniversitesi‘nde hukuk profesörü ve eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Göçmenler Komitesi Raportörü François Crépeau, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu durumun sadece Avrupa açısından değil tüm uluslararası yasalar açısından hukuk dışı olduğunu belirtti: “Mültecilerin denize geri yollanması ne Avrupa ne de uluslararası tüm yasalar açısından kabul edilebilir. Bu bir insanlık faciası ve insan hakları ihlalidir.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.