Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong doğumlu eski CIA ajanı, Çin için casusluk yapmaktan yargılanıyor

Hong Kong doğumlu eski CIA (Merkezi İstihbarat Teşkilatı) ajanı Alexander Yuk Ching Ma (67) ve 85 yaşındaki akrabası, 2001’den bu yana Çin için ajanlık yaptıkları gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) tutuklandı. 

ABD Adalet Bakanlığı tarafından dün (17 Ağustos) yapılan açıklamaya göre, Ma, cuma günü (14 Ağustos) tutuklandı ve bugün hâkim karşısına çıkacak. Ma’nın, hüküm giydiği takdirde müebbet hapis cezasına çarptırılma ihtimali bulunuyor. 

Suçlamalara göre Ma, istihbarat biriminde çalışan bir akrabasıyla işbirliği yaparak 10 sene boyunca ABD’ye ait bazı gizli bilgileri Çin’e aktardı. Ma ve akrabası, CIA çalışanları ve CIA’e ait bilgi işlem yöntemleri hakkında Çin istihbarat servisine bilgi paylaşma suçundan yargılanıyor. 

İddianameye göre Ma ve akrabası, Çin devletine bilgi aktarmaya 2001 yılında Hong Kong’da yapılan gizli bir görüşmenin ardından başladı. Çinliler’den 50 bin dolar nakit para aldıkları öne sürülen Ma ve akrabası, 2019 yılında kamerayla kayıt altına alınırken Ma, kayıtlarda para sayarken görüntüleniyor. 

Alexander Yuk Ching Ma, 2019 tarihli kamera kayıtlarında para sayarken görülüyor.

Hong Kong doğumlu olan ve ABD’de büyüyen Alexander Yuk Ching Ma, CIA için çalışmaya 1982 yılında başladı. Savcılığın iddianamesine göre, Ma, yedi yıl sonra ABD’yi terk etti ve 2001 yılına kadar Şanghay’da çalıştı. 2004 yılında ise Ma, FBI tarafından Honolulu’da dilbilimci olarak işe alındı. 

Ma’nın işbirliği yaptığı iddia edilen akrabası ise 85 yaşında ve ileri derecede bilişsel rahatsızlığı olduğu için savcılığın kendisi hakkında tutuklama kararı çıkartması düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.