Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgınla mücadelede başa dönüldü: 30 ilde 65 yaş ve üstü vatandaşlara kısıtlamalar getirildi

Türkiye’de özellikle Kurban Bayramı tatilinden sonra artan koronavirüs vakaları sebebiyle valilikler bünyesinde görev yapan il umumi hıfzıssıhha kurulları, 65 yaş ve üstü vatandaşları virüsten korumak için çeşitli kararlar almaya başladı. Son olarak İzmir, Bolu, Tunceli, Balıkesir, Niğde, Konya, Giresun ve Kilis’teki kısıtlamalarla beraber 65 yaş ve üstü vatandaşlara çeşitli kısıtlamalar getirilen il sayısı 30 oldu.

Koronavirüs salgınının başından beri 65 yaş ve üstü vatandaşların risk grubunda oldukları her fırsatta vurgulanıyor. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yedi buçuk milyondan fazla Türkiye vatandaşının risk grubunda olduğu anlamına geliyor. 

Daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelgeyle, 21 Mart tarihinde 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildiği duyurulmuştu. 1 Haziran’da kademeli olarak başlatılan normalleşme adımları çerçevesinde ise bu kısıtlamalarda esnemeye gidilmiş, 65 yaş üstü vatandaşlara haftanın her günü saat 10.00 ve 20.00 saatleri arasında dışarı çıkma izni getirilmişti. Ancak Kurban Bayramı tatilinin ardından her gün açıklanan resmi vaka sayılarının ortalama 1200 civarında seyretmesi ve rakamlarda bir düşüş yakalanamaması, 65 yaş üstü vatandaşlar için yeni yasakları gündeme getirdi. Birçok kentte il umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından 65 yaş üstü vatandaşları kapsayan sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili farklı kararlar alındı. Alınan kararlar çerçevesinde valiliklerden art arda yazılı açıklamalar yapılıyor.

65 yaş ve üstü vatandaşlara kısıtlamalar getirilen il sayısı 30 oldu

Son olarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlara yönelik önlemler kapsamında İzmir, Bolu, Tunceli, Balıkesir, Niğde, Konya, Giresun ve Kilis’te çeşitli yasaklar getirildi. Böylece Erzincan, Eskişehir, Mardin, Ordu, Kastamonu, Ankara, Bursa, Kütahya, Batman, Sivas, Manisa, Kırıkkale, Aksaray, Bartın, Elazığ, Kayseri, Şanlıurfa, Yalova, Siirt, Kahramanmaraş, Malatya ve Düzce’yle beraber 65 yaş üstü vatandaşlara yasak getirilen şehir sayısı 30’a yükseldi.

Farklı şehirlerde alınan önlemlerden bazıları ise şöyle:

Başkent Ankara’da 65 yaş ve üzeri vatandaşlarla birlikte kronik hastalığı olan vatandaşların düğün, cenaze, taziye, pazar yeri gibi alanlara girişleri kısıtlandı. Bunun yanında düğünlerde azami sürenin iki saat olması ve toplu yemek dağıtımı yapılmaması kararlaştırıldı. Son olarak da taksi, dolmuş ve diğer toplu ulaşım araçlarında şoför mahalli ile yolcular arasına fiberglas cam ile bölümleme yapılmasına karar verildi.

Kilis Valiliği tarafından yapılan açıklamayla 65 yaş ve üstü kişilerin düğün, kına, nişan, nikâh, sünnet merasimi etkinliklerine katılmaları yasaklandı.

Giresun Umumi Hıfzıssıhha Meclisi de 65 yaş ve üstü vatandaşların salgından korunması için yeni kararları açıkladı. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 07.00 – 10.00 ile 16.00 – 18.30 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

Balıkesir de salgınla mücadele kapsamında yeni tedbirler alan şehirlerden. 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, birinci ve ikinci derece akrabalarına ait olanlar dışındaki düğünlere katılamayacak ve 16.00 – 20.00 saatleri arasında pazaryerlerine giremeyecek.

Bursa’da da 65 yaş ve üstü vatandaşların 08.00-10.00 ve 16.30-19.30 saat aralığında sokağa çıkmalarının kısıtlanmasının yanında, gelin ve damadın birinci ve ikinci derece yakınları hariç düğün, nişan, nikâh, sünnet, mevlit gibi etkinliklere katılmalarının yasaklanmasına karar verildi.

Kütahya’da 65 yaş ve üstü vatandaşların, belirlenen cadde ve sokaklardaki alanlara, hafta sonları 12.00 ile 19.00, hafta içi 16.00 ile 19.00 saatleri arasında girmesi yasaklandı. 65 yaş ve üstündekilerin 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecekleri, bu saatler dışında sokağa çıkışlarının yasaklandığı bildirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.