Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilmezse özel okulların ücret iadesi yapıp yapmayacağı belirsizliğini koruyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitimi 21 Eylül’de başlatmak için hazırlandıklarını söylemişti. Koronavirüs salgınının seyrine göre uzaktan eğitim sürecinin uzaması ihtimalinde, özel okulların fiyatlarında düzenleme yapılıp yapılmayacağı velilerin gündeminde. Özel okul dernekleri ise üye okullarına önerilerde bulundu.

Bakan Selçuk, 19 Ağustos’ta, Ankara’daki Gümüşoluk İlkokulu’nda katıldığı “Okulum Temiz Belgesi” takdim töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtlamıştı. Bir basın mensubunun “Uzaktan eğitim sürecinde ‘özel etüt merkezleri’, ‘gelişim kursu’ gibi adlar altında derslere yüz yüze başlayacaklar. Onlarla ilgili karar alınabilir mi? Uzaktan eğitim sürecinde, veliler özel okul ücretlerini ödedi. Yeni dönemde de uzaktan eğitim süreci uzun süre devam ederse ücretlerle ilgili bir düzenleme yapılır mı?” sorusunu Selçuk şu karşılığı vermişti: “Uzaktan eğitim konusunda temaslarımız ve yapılan görüşmeler neticesinde özel okulların bahsettiğiniz konuda birtakım kararlar ortaya koymasını çok yakın zamanda bekliyoruz. Çünkü bu konuda velilerimizin haklı taleplerinin dikkate alınması şart.”

Konuyla ilgili bugün (21 Ağustos) özel okul derneklerinden açıklama geldi. ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, TOZOK Başkanı Nurullah Dal, ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç ve TÖDER Başkanı İbrahim Taşel‘in imzalarını taşıyan duyuruda, dernek üyelerine önerilerde bulunuldu. 21 Eylül’de yüz yüze eğitim sürecinin başlamaması durumunda, dernek üye okullarının şunları yapması önerildi:

* Daha önce verilemeyen yemek ve servis hizmetlerinin bedeli alınmamalı, alınmışsa iade ya da mahsup yoluna gidilmeli.

* Yüz yüze eğitim hizmetinin kısmi ya da tam zamanlı verilememesi durumunda, sözleşmede yer alan ücret üzerinden birim ücretlerde, uzaktan öğretim süresi dikkate alınarak kurumca bir oran belirlenmeli ve bu miktar, veliye iade ya da mahsup yoluyla iletilmeli.

* Bu konudaki hesaplamalar telafi dönemi bittikten sonra öğretim yılı sonunda yapılabilir.

* Kurumlar, yapacakları ya da yapacaklarını beyan edecekleri indirimleri dikkatle hesap etmeli, bu indirim oranlarını yanıltıcı bir reklam ya da haksız rekabet aracı olarak kullanmamalıdır.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Özel öğretim kurumlarının salgın süreciyle başlayan yeni dönemdeki hizmet koşulları, Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından hassasiyetle takip edilmekte, kurum temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu süreçte önceliğimiz; öğrencilerimiz, velilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımızın sağlıklı, güvenilir bir ortamda eğitim öğretim faaliyetlerinden yararlanması ve eğitimin devamlılığıdır. Bu noktadan hareketle, özel okul velileri tarafından Bakanlığımıza ulaştırılan talep ve öneriler, titizlikle değerlendirilmiş ve dikkate alınması gereken hususlar, özel okul temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılmıştır. Dünyada ve ülkemizde eğitim alanında yaşanan bu zorlu süreçte özel öğretim kurumlarımızın, öğrencilerimizin eğitim hakkı başta olmak üzere bünyesindeki öğretmen ve çalışanların haklarını da gözeterek velilerimizin maddi manevi talepleriyle ilgili yapmakla yükümlü oldukları düzenlemelerin yakın takipçisi olacağız.”

Özel okullar ne diyor?

Konuyla ilgili İstanbul’daki bazı özel okulların yetkilileriyle görüştük. Uzaktan eğitim sürecinin 21 Eylül’den sonra da devam etmesi halinde, eğitim ücretlerinde iade yapılıp yapılmayacağını sorduğumuzda TED İstanbul Koleji, eğitim ücretlerinde iade yapmayacaklarını söylerken Terakki Vakfı Okulları‘ndan bir yetkili, “Bunun karar mercii biz değiliz ancak şu anda böyle bir kararımız yok. Diğer büyük okullardan da böyle bir şey duymadım açıkçası” cevabını verdi. İstanbul Amerikan Robert Lisesi“MEB’den açıklama bekliyoruz” derken Bahçeşehir Koleji Florya Kampüsü ise “MEB’den açıklama bekliyoruz. Şu anda 21 Eylül’de okullar açılacakmış gibi düşünüyoruz, aksi bir senaryo hazırlanmadı” açıklamasını yaptı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji’ni aradığımızda ise “Bize yönetimden bu konuda [iadelerle ilgili] bir bilgilendirme gelmedi” yanıtını aldık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.