Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da hükümet sosyal medya düzenlemesinde geri adım atmadı: Facebook ülkeden yapılan haber içerikli paylaşımları kaldırmaya hazırlanıyor

Dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarından Facebook, salı günü kullanıcılarına yaptığı duyuruda, Avustralya’da gündemde olan yeni sosyal medya düzenlemesinin hayata geçirilmesi durumunda Facebook ve Instagram’da yerel ve uluslararası haberlerin paylaşılmasına izin veremeyeceklerini açıkladı. Facebook’un açıklaması, Avustralya hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı. Hazine Bakanı Josh Frydenberg, Facebook’u “haber boykotu” önerisinden dolayı eleştirdi ve kabine üyelerinin Facebook’un tehdidine boyun eğmeyeceğini belirtti.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu tarafından temmuz ayında taslağı açıklanan yeni sosyal medya düzenlemesi, küresel ölçekteki teknoloji şirketlerinin paylaştıkları haber nitelikli içerikler karşılığında haber odalarına ödeme yapmaları ve hükümeti algoritma değişikliklerinden haberdar etmeleri gibi talepler içeriyor. Sosyal medya devlerinin bu talepleri yerine getirmemesi durumunda tasarı, paylaşılan haberin yayımcısına ödenecek bedelin yanı sıra, şirketlerin Avustralya’da elde ettikleri gelirin yüzde 10’u gibi ciddi bir miktar para cezası ödemesini de öngörüyor. 

Avustralya Hazine Bakanı Josh Frydenberg

Hazine Bakanı Frydenberg, Facebook’un haber içerikli paylaşımları kaldırma kararına şöyle tepki gösterdi: “Avustralya’da ulusal çıkarlarımızı gözeten yasal düzenlemeler yapıyoruz. Kimden gelirse gelsin, baskı ve zulme boyun eğmeyeceğiz. Sürdürülebilir bir medya ortamından yanayız ve bunu sağlamak için özgün gazetecilik faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkan içeriklere hak ettikleri tutarın ödenmesini istiyoruz. İşte bu yüzden üzerinde çalıştığımız medya reformunun arkasındayız. Uluslararası sosyal medya şirketleri ne kadar büyük ve güçlü olursa olsun zorbalıklarıyla bizi yıldıramayacaklar.”  

Avustralya İletişim Bakanı Paul Fletcher da Facebook’un kullanıcılarıyla paylaştığı duyurunun daha önce de bazı teknoloji şirketleri tarafından dile getirilen ancak uygulamaya geçirilmeyen “boş tehditler” olduğunu söyledi. 

Teknoloji devi şirketlerin, paylaştıkları haber nitelikli içerikler için ödeme yapması fikri daha önce Fransa ve Almanya gibi ülkelerde gündeme getirilmiş ancak yasalaştırılamamıştı. Facebook ve Instagram, “kullanım şartlarını” 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren güncelleyeceklerini duyurdu. Ancak Facebook’un haber nitelikli bütün içerikleri platformdan nasıl kaldıracağına ve güncellenmiş kullanım şartlarının detaylarına ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.

Hükümet yetkililerinin Facebook’a gösterdiği tepki, yeni yasal düzenlemenin hâlâ gündemde olduğunu ve geri adım atılmayacağını açıkça ortaya koyuyor. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’nun değerlendirmesinin ardından, yeni yasal düzenlemenin en geç Aralık 2020’de Avustralya Parlamentosu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyor. 

Facebook’un Avustralya ve Yeni Zelanda’dan sorumlu yöneticisi Will Easton, yaptığı açıklamada “Avustralya, internetin dinamiklerini yanlış anlayan ve hayata geçirilmesi durumunda korumaya çalıştıkları haber kuruluşlarına zarar verecek bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme hazırlanırken haber odaları ile sosyal medya platformları arasındaki ilişki ve hangisinin diğerinden daha fazla fayda sağladığını görmezden gelindi” dedi. Avustralya hükümetinin talebinin kendileri için son seçenek olduğunu vurgulayan Easton, “Düzenlemenin yasalaşması halinde istemeyerek de olsa Avustralya’daki yayımcıların ve kullanıcılarımızın Facebook ve Instagram uygulamaları üzerinden yerel ya da uluslararası haber içerikleri paylaşımını durduracağız. Bu bizim için ilk değil, son seçenek” diye konuştu.  

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı Rod Sims ise “Facebook’un Avustralya’da sunduğu hizmetler üzerinden haber paylaşımını durduracağına ilişkin tehdidinin zamanlaması yanlış ve şirketin yasanın içeriğini tam olarak anlamadığını gösteriyor” diye konuştu. Sims ayrıca, “Tasarı özetle, Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin Avustralya’daki haber organizasyonlarıyla ilişkilerini daha adil ve şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor” dedi. 

Facebook ve Google gibi teknoloji devleriyle yayımcılar arasında “haber nitelikli içeriklerin maddi değeri” konusunda da anlaşmazlık sözkonusu. Avustralya’da gündemde olan yasa tasarısıyla ilgili Facebook’u endişelendiren kısım, haber odalarının Facebook’tan talep edebileceği miktara herhangi bir sınırlandırma getirilmemiş olması. Google ise algoritma değişikliklerine ilişkin detayları açıklamak zorunda olmaktan ve kullanıcı verileriyle ilgili potansiyel yaptırımlardan hoşnut değil. 

Avustralya medyasında önemli yere sahip şirketlerden biri olan Nine Entertainment’ın yetkilileri, Facebook’un tepkisini “tuhaf” olarak nitelendirerek platformda paylaşılan haberlerin ne kadarının güvenilir ne kadarının sahte haber olduğunu anlamak için bu taslağın önemli bir yere sahip olabileceğini belirtti. Şirket temsilcilerinden biri, “Facebook ile diyalog kurmaya ve hem bizim hem de Avustralya halkı için faydalı olabilecek bir sonuç elde etmeye hazırız” diye konuştu. Ülkedeki bazı medya şirketleri de Facebook’un sahte haberlerle bile istikrarlı bir savaş yürütemezken haber nitelikli bütün içerikleri platformdan kaldıracağını açıklamasını “ironik” olarak nitelendirdi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.