Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li kozmetik şirketi Estée Lauder, Black Lives Matter protestolarının etkisiyle cilt beyazlatıcı ürünlerini gözden geçiriyor

ABD’li kozmetik şirketi Estée Lauder Co. cilt rengini açan ürünler satan rakiplerine yöneltilen eleştirilerden kaçınmak için ürün isimlerini ve pazarlama yöntemlerini gözden geçirme kararı aldı. Bobbi Brown, Clinique, La Mer gibi çok sayıda markanın sahibi olan kozmetik şirketi, cilt bakımı ve makyaj ürünlerini “kültürel duyarlılık” açısından gözden geçirecek. Şirketin Kıdemli Başkan Yardımcısı Susan Akkad, ürün isimlerinde “aydınlatma” ve “parlatma” gibi sıfatların kullanımının yeniden değerlendirileceğini ve bazı ürünlerin daha geniş bir renk yelpazesine sahip olması için adımlar atılacağını söyledi. 

Kozmetik endüstrisi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) genelinde siyah Amerikan vatandaşı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinden sonra alevlenen ırkçılık tartışmalarıyla birlikte eleştirilerin odağında. L’Oreal, Unilever Plc, Johnson & Johnson gibi kozmetik devleri, Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketine destek verirken aynı zamanda cilt rengini açmak için tasarlanmış ürünler sattıkları gerekçesiyle bazı kullanıcılar tarafından ikiyüzlülükle suçlandı. 

Instagram üzerinden “Irksal adaleti sağlamak bizim de sorumluluğumuz” mesajını paylaşan Unilever, birçok kullanıcının eleştirilerine maruz kalınca, haziran ayına kadar Fair & Lovely olarak bilinen cilt rengini açmaya yarayan ürününün ismini değiştirdiklerini, ürün isimlerinde “beyazlatıcı” ve “aydınlatıcı” gibi kavramları kullanmayacaklarını duyurmuştu.

Son olarak Hindistan’da daha önce Fair & Lovely adıyla bilinen cilt beyazlatıcı ürünü satan Unilever’in Instagram üzerinden paylaştığı ırkçılık karşıtı görsele cevaben yazılan yorumlarda, “Cilt rengini açmaya yarayan Fair Lovely gibi ürünleriniz binlerce insanın güzellik algısını değiştirdi ve özgüvenini yerle bir etti. Bu ürünlerden kurtulup da adalet için öyle savaşmaya ne dersiniz?” eleştirileri yer aldı. 

Benzer şekilde, Johnson&Johnson’ın cilt rengini açmaya yarayan Neutrogena Fine Fairness serumu gibi birçok ürün grubu ya yeniden adlandırıldı ya da satışı durduruldu. Son olarak, dünya çapında bilinen 25 markanın sahibi olan Amerikan kozmetik devi Estée Lauder yetkilileri, ürün yelpazesini, ürünler isimlendirilirken ve tanıtımları yapılırken kullanılan kelimeleri, eleştiriler doğrultusunda gözden geçireceklerini açıkladı. 

Estée Lauder’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Susan Akkad, Bloomberg’e yaptığı açıklamada ekibinin hem yeni ürünlerde hem de halihazırda satışı devam eden ürünlerde kültürel duyarlılığın göz önünde bulunduracağını söyledi. Akkad, personelin diğer kriterlerin yanı sıra, ürünlerin yeterince geniş renk yelpazesine sahip olup olmadığını da denetleyeceğini belirtti. Akkad’a göre Estée Lauder, ürünlerinin satışa sunulduğu pazarlardaki kültürel farklılıklar ile değişken toplumsal değerleri de dikkate alacak. 

Cilt beyazlatıcıların pazar büyüklüğü 8.3 milyar dolar

ABD genelinde kozmetik devlerinin ırkçılıkla ve Black Lives Matter kampanyasına verdikleri destek nedeniyle ikiyüzlülükle suçlanmasına neden olsa da, cilt rengini açmaya yarayan ürünlerin satışı aynı zamanda bu şirketlerin elde ettikleri gelirin önemli bir kısmını oluşturuyor. Grand View Araştırma’nın paylaştığı verilere göre, cilt rengini açmaya yarayan ürünler özellikle Asya ülkelerinde oldukça popüler ve dünya çapında 8.3 milyar dolar değerinde geniş bir pazara sahip. Aynı araştırma, bu ürünlerin dünya çapındaki pazar büyüklüğünün 2025 yılında 13.7 milyar dolara ulaşmasını öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.